IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светлината от мобилния вреди на кожата

4 февруари 2020 10 40

Дерматолози обясняват защо да не доближаваме много устройството

Istockphoto

Много често се говори, че използването на дигитални устройства уврежда зрението ни. Особено преди сън, когато светлините са загасени, човек може да изпитва парене и дори трудно да заспи. А какво се случва с неговата кожа?

Според дерматолози, синята светлина, излъчвана от мобилните телефони, таблети и други технологии, които са пред лицето ни на много близко разстояние, влияят отрицателно на структурата на кожата.

Какво представлява синята светлина?

Д-р Шери Марюбайн обяснява пред „Allure“, че тя е част от видимия спектър светлина, като дължината на нейната вълна е 400-500 nm. Тя бива синьо-виолетова и синьо-тюркоазена, като първата е най-опасна за зрението и кожата. Слънцето е най-големият естествен източник на такава светлина, а що се отнася до изкуствените, това са мобилните телефони, телевизорите, компютрите, таблетите, флуоресцентните и LED лампи и други.

Синята светлина може да причини дегенерация на макулата и загуба на зрението, но не е на 100% вредна.

„Синята светлина играе важна роля за здравето, защото една част от нея участва в регулацията на циркадния ни ритъм – нашият биологичен часовник. Тя също така отговаря за настроението и помага на мозъка за паметта и когнитивните функции“, коментира от своя страна д-р Менакаши Гупта.

с телефон

IStockphoto

Съсипва ли синята светлина кожата?

Видимата светлина, най-вече синята с дължина на вълната между 400 и 450 nm, може да увеличи процеса на стареене на кожата и да причини бръчки, фини линии, сухота и хиперпигментация.

Едно проучване за влиянието на синята светлина върху кожата, резултатите от което са публикувани в „Journal of Investigative Dermatology“ през 2010, доказва, че излагането на лицето на светлината, идваща от електронни устройства, я съсипва с течение на времето. Това води до зачервяване, петна и предразполага към увреждане като това от слънчевите лъчи.

Изследователите откриват, че при някои хора кафявите петна, които се появяват от синята светлина, не изчезват бързо.

„Това проучване показва, че кожата видимо се променя заради синята светлина“, коментира дерматологът Лорета Циралдо.

Друго проучване, публикувано в изданието „Oxidative Medicine and Cellular Longevity“ сочи, че светлината от екраните на мобилните телефони, компютрите и други устройства, стимулира производството на свободни радикали, които увреждат кожните клетки. Те водят до отпускане на кожата, бръчки и промяна на тона.

Има ли козметика, която може да блокира синята светлина?

Според Лорета Циралдо, по магазините има най-различни козметични средства, някои от които биват рекламирани със способността си да блокират вредното влияние на светлината, включително и на синята от технологиите, но на практика те едва ли са ефективни. Особено ако човек прекарва твърде много време пред телефона или компютъра си, добавя тя.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари