IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сън и безсъние – как се отразяват на кожата ни?

28 януари 2020 16 30

Какво да правите, за да имате сияещо лице

Istockphoto

Какво ли не правят жените, за да имат хубава кожа. Като се започне с почистването на лицето и поставянето на нощен крем преди лягане, та се стигне с сутрешната рутина без която не може. Но всъщност колкото и козметика да използваме, ако не спим достатъчно или прекаляваме със съня (което се случва рядко), няма да сме доволни, поглеждайки се огледалото всеки ден. 

Как сънят се отразява на кожата ни? 

Според проучване от 2017 г. цитирано от Healthline, само два дни некачествен сън рефлектират върху външния вид и излъчването на човек, както и върху социалните му контакти. По време на сън тялото изпада в покой и се отпуска. От друга страна циркулацията на кръвта се увеличава и тялото произвежда повече колаген, който намалява фините лини и бръчките и е основният виновник кожата да изглежда по-млада и хубава. 

Лекарите препоръчват поне между 7 и 9 часа сън на нощ, за да може човек да се бъди отпочинал и лицето му изглежда свежо и отпочинало. Но колко от вас успяват да спят по толкова?

Тъмни кръгове, бръчки по околоочния контур, торбички, зачервяване и по-бледа кожа. Това са основните промени, които може да видим по лицето, ако нямаме достатъчно сън. Дали една нощ не сме спали добре не е от голямо значение, но когато това се повтаря по-често и се превърне в хронично безсъние, тогава "страда" както психиката, така и кожата. 

безсъние ISTock

IStockphoto 

Какво да направите, за да имате сияещо лице? 

1. Пълноценна почивка нощем

Най-доброто, което може да направите за вашата кожа, е да си легнете по-рано и спите цяла нощ. Колкото по-малко сън имате, толкова повече проблеми по кожата ще откриете като: 

- кожата е видимо по-състарена; 
- регенерацията на кожата се забавя;
- тенът на лицето е видимо променен.  

Ако не може да спите достатъчно през седмицата, опитайте се да наваксате през уикенда, като си лягате следобяд. Така ще си отпочинете и дадете повече време на кожата, за да се възстанови от стреса, натрупан през седмицата. 

5 неща, които мъжете да спазват в грижата за лицето

2. Измийте лицето преди лягане

Не става дума само за редовното почистване на лицето. Когато го измиете с вода преди да заспите, ще подобрите циркулацията на кръвта в кожата. По този начин мускулите в тази част на тялото се отпускат по-лесно и така ще насърчите регенерацията на кожата и производството на колаген. 

Освен това, лягайки си с мръсно лице, създавате предпоставка за възпаление и образуване на пъпки. 

маска за

IStockphoto 

3. Не заспивайте без чаша/шише с вода на шкафчето 

Хубаво е да почистите и измиете лицето с вода, за да предотвратите възпалението в кожата, но от друга страна това може да доведе до изсушаване на кожата. Хидратацията през нощта е много важна за организма. По-конкретно за кожата, консумацията й запазва влагата в клетките и насърчава регенерацията. 

Освен пиенето на вода, използването на хидратиращ продукт като крем, например, също трябва да влиза в ежедневната грижа преди лягане. Ако кожата ви е видимо суха и раздразнена, наблегнете на по-мазна козметика или си направете маска, която е без отмиване, за да може съставките й да действат през нощта.

сън, безсъние,

IStockphoto 

4. Позата на спане също има значение 

Всеки спи в позицията, която намира за най-подходяща. Някои хора често сменят позите и възглавниците, за да заспят. Според информация на Helathline, спането по гръб и с удобна възглавница, може да подобри качеството на съня, а оттам и кожата на лицето да бъде по-здрава и сияеща. 

4 средства, с които кожата ви ще засияе

Според някои лекари, част от бръчките по кожата се дължат на спането по лице (по корем). Освен това материята на завивките и калъфката на възглавницата също има значение. Ако те са изкуствени, могат да раздразнят кожата, предизвикат изпотяване и поява на пъпки. 

Ако предпочитате да спите на лявата или дясната страна, заложете на хубава възглавница - "дишаща", с мемори ефект, което влияе положително на състоянието на кожата. 

5. Сменяйте позицията на главата 

Ако легнете по един начин, като станете, за д апиете или отидете до тоалетната, сменете позицията на главата. Хубаво е когато сте по гръб, да я завъртате на ляво или на дясно. Това помага не само при хъркане, но и за по-качествен сън. също така е полезно за намаляване на тъмните кръгове под очите, които мнозина имат рано сутрин. 

Тренировки, потене – как се отразяват на кожата ви?

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари