IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еди Ван Хален – Бог на китарата, простосмъртен в живота

8 октомври 2020 18 00

Той бе един от най-добрите китаристи в света

БГНЕС

Новината за смъртта на Еди Ван Хален покруси хиляди рок фенове по целия свят. Легендарният китарист си отиде от този свят на 65-годишна възраст, след продължителна битка с рака и остави след себе си своя уникален стил на свирене. 

„Не мога да повярвам, че трябва да напиша това, но баща ми Евдард Лодевейк Ван Хален изгуби дългата и трудна битка с рака тази сутрин“, съобщи синът му Волфганг в Twitter. 28-годишният мъж, който през последните години свиреше с него, сподели, че всеки момент, прекаран с китариста на сцената, е истински подарък.

Бог на китарата, според неговите колеги

Много известни имена от музикалната индустрия споделиха в социалните мрежи, че китарист като великия Ван Хален трудно ще бъде забравен. 

„Какво дълго, велико пътешествие беше!“, написа Дейвид Лий Рот, който дълги години работи с него в групата „Van Halen“. 

Сърцето ми е разбито. Еди беше не само Бог на китарата, но и искрена, красива душа. Почивай в мир, Еди“, коментира Джий Симънс от „Kiss“. 

„Раят ще е електрически тази нощ“, сподели от своя страна Лени Кравиц, определяйки своя приятел като уникален иноватор. 

„Надявам се, че ще забиеш с Джими тази вечер. Проникна към отсрещната страна, братко мой“, написа Майкъл Балзари – Флий, басистът на „Red Hot Chili Peppers“.

Кой е Едвард Лодевейк Ван Хален и какво остави след себе си? 

Едвард Лодевейк Ван Хален, както е пълното му име, е роден на 26 януари 1955 г. в Неймеген, Холандия. Неговият баща – Ян Ван Хален, е холандец, докато майка му Евгения, има индийски, италиански и холандски корени. 

В началото на 60-те години семейството емигрира в Пасадена, Калифорния. Те се преместват с малка част от своята покъщнина, като пианото, на което Еди и брат му Алекс свирят, също е натоварено в камиона. Двамата имат влечение към музиката още от малки, тъй като баща им, който е музикант, често им свири. След това единият започва уроци по китара в гимназията, а другият се ориентира към барабаните. Именно този избор предопределя живота им. 

Първи стъпки на музикалната сцена

Макар и с баща алкохолик, Еди Ван Хален не се отказва от мечтата си да създаде своя банда. Той и брат му свирят активно в задния двор и някои клубове в Лос Анджелис. През 1972 г. те искат да направят рок група и да я кръстят „Genesis“, но скоро установяват, че името вече е заето. Тогава решават да се представят като „Mammoth“. 

Еди е китарист и изпълнява вокалите, Алекс свири на барабаните, а техният приятел Марк Стоун е басист. Изявяват се в този състав за кратко, като след това се запознават с Дейвид Лий Рот и заедно формират „Van Halen“.

Големият успех

През 1977 г. Джийн Симънс от „Kiss“ чува изпълнение на „Van Halen“ в нощен клуб и им предлага да подпишат договор за самостоятелен албум с продуцентската компания Warner Bros. Така година по-късно излиза първият им албум, озаглавен „Runnin 'With the Devil“. Само шест месеца след издаването му, той става платинен. 

От 1978 г. до 2007-а, групата успява да продаде над 80 млн. копия от своя албум и има най-много хитове в класациите за рок музика на списание „Billboard“. Макар и с течение на времето съставът да се променя и да е пред разпад на няколко пъти, Еди и брат му успяват да запазят бандата.

 

Стилът на китариста го прави иноватор

Еди Ван

БГНЕС

Еди Ван Хален има неподражаем стил на свирене. Още като дете той натискал клавишите на пианото без да познава нотите, само по слух. След това, хващайки китарата, с практиката си изгражда своя собствена техника, наречена „double-hand“.
 
„Не искам да съм най-бързия китарист в града, готов да изпозастреля конкуренцията. Знам само, че свиренето на рокенрол китара, също като свиренето на блус, трябва да има мелодия, скорост и вкус, и най-важното – емоция. Искам хората да изпитват нещо, докато ме слушат: да са щастливи, тъжни, дори разгонени“, споделя той пред „Rolling Stone“.

Еди Ван Хален заема осмо място в класацията на списанието за 100-те най-велики китаристи на всички времена. 

Много колеги на китариста го определят като иноватор – той е първият, изградил своеобразен мост между рок стиловете и метъл звученето, имплементирайки китарното соло в популярната музика. 

Зависимост към алкохола, развод и тежка диагноза

Личният живот на китариста често попада на първите страници на жълтите издания в САЩ, най-вече заради неговите зависимости през годините. През 1981-а той се жени за актрисата Валери Бертинели, която му ражда син. Двамата го кръщават Волфганг. 

През 90-те музикантът се бори със зависимостта си към алкохола, която му е предадена по наследство от баща му. Въпреки трудностите, той спира да пие, но пък за сметка на това е страстен пушач. 

През 2007-а, заради непреодолими различия, жената на музиканта иска развод, макар двамата да са разделени още от 2001-а. Най-доброто, което остава от брака им, е техният наследник, който още като тийнейджър започва да свири във „Van Halen“. 

През 2000 г. Ван Хален научава, че има рак на устата и се подлага на лечение, което продължава близо 10 години. Заради тежката диагноза той спира да свири и се налага да пътува често между САЩ и Германия, за да ходи на лъчетерапия. Смята, че се е заразил заради навика да държи перцето си в устата, но истината е, че страстта му към цигарите го погубва. 

След отстраняване на част от езика му заради болестта, китаристът се зарадвал, че е изпаднал в ремисия, но щастието му не трае дълго. Ракът се появява отново и „върви“ към белите дробове и мозъка. 

„Преди 40 години животът ми се промени завинаги, когато те срещнах. Ти ми даде единствената истинска светлина в живота – нашия син, Волфганг. Въпреки всички трудности на лечението от рак на белия дроб ти запази великолепния си дух и тази дяволита усмивка. Щастлива съм, че с Улфи успяхме да те прегърнем през тези последни моменти. Ще се видим в следващия ни живот, любов моя“, пише сега бившата съпруга на Ван Хален, която по-късно се омъжва повторно и успява да поддържа приятелство с китариста. 

Името на Еди Ван Хален се нарежда до това на легендарните музиканти Джими Хендрикс, Ерик Клептън и Джими Пейдж. Той е и сред най-продаваните 20 изпълнители на всички времена, а групата му заема почетно място в Залата на славата на рокендрола през 2007 г. Вече на небето, той продължава да бъде Бог на китарата. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари