IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Режисьорът Дейвид Финчър критикува „Жокера“: Това е подигравка с психичното здраве

18 ноември 2020 08 40

Филмът беше посрещнат със смесени чувства заради изобразяването на лошия герой

Снимка: БГНЕС

„Жокера“ на Тод Филипс беше един от феномените на 2019 година. Модерният прочит на историята за комиксовия герой прикова милиони зрители към големия екран и донесе награда „Оскар“ на Хоакин Финикс, който влезе в главната роля.

Въпреки огромния му успех обаче имаше хора, които не харесаха филма и сметнаха, че Тод Филипс възвеличава насилието и превръща един лош герой в нещо, към което хората трябва да се стремят. Към тези твърдения се присъединява и режисьорът Дейвид Финчър, който е отговорен за направата на ленти като „Социалната мрежа“, „Не казвай сбогом“ и „Боен клуб“. В интервю за The Telegraph той разказва за новия си проект с Netflix, но не пропусна да сподели мнението си и за филма на Тод Филипс.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joker Movie (@jokermovie)

Според Финчър, „Жокера“ слага етикет на психично болните хора, като твърди, че всеки един от тях е обречен да стане насилник. Той добавя, че лентата сама по себе си не е шедьовърът, за който всички говорят, а добива слава благодарение на филмите за Батман, които излизат преди това.

Финчър казва, че никой не би погледнал материал, в който Травис Бикъл и Рупърт Пъпкин се събират в един герой, който да страда от психично разстройство и това да донесе милиард долари за създателя. Травис Бикъл е герой от „Шофьор на такси“, а Пъпкин е измислен комик от „Героят на комедията“, като и двамата са изиграни от Робърт де Ниро. Режисьорът Тод Филипс признава, че именно те са били отправната му точка за Жокера.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joker Movie (@jokermovie)

„Никой нямаше да си помисли, че „Жокера“ ще има голям успех, ако „Черният рицар“ не беше такъв хит, какъвто е“, казва Финчър пред изданието.

„Жокера“ разказва неприятната история на един от най-известните комиксови насилници и най-големият враг на Батман. Пуснат през октомври 2019 година, филмът успява да спечели 93,5 млн. долара само в премиерния си уикенд. Лентата се сдобива с наградата „Златен лъв“ от фестивала във Венеция и беше силно аплодиран на събитието в Торонто.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joker Movie (@jokermovie)

Въпреки успеха, „Жокера“ получи и доста критики. Хоакин Финикс, който влиза в главната роля, веднага защити проекта, заявявайки че повечето зрители могат да различат доброто от лошото поведение. „Някои хора разбират грешно текстове на песни или параграфи от книги. Не смятам, че филмовите режисьори трябва да учат публиката на морал или на разликата между добро и лошо“, казва актьорът.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари