IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атака срещу „Златен глобус“: Скарлет Йохансон призовава за бойкот, Том Круз връща награди

12 май 2021 11 00

Причините са липса на равенство и неетичният подход на Холивудската асоциация за чуждестранна преса

Снимка: Getty

През 2017 година светът на киното беше разтърсен от обвиненията към Харви Уайнстийн. Един от най-известните продуценти беше обявен за сексуален насилник и хищник, който използва положението си, за да унижава жените и да ги кара да правят непристойни неща. Атаката към Уайнстийн беше огромна и получи световен отзвук, което накара собственото му студио да го уволни и той беше изключен от всякакви асоциации, в които участваше.

Харви Уайнстийн беше повратната точка в Холивуд. След него обвинения в сексуален тормоз получиха редица други известни мъже като Джеймс Франко, Кейси Афлек, Уди Алън и още много други. Появиха се движенията Me Too и Time's Up, които искаха най-строгите наказания за всеки, опитал се да използва положението си за собствена облага. Жените в киното се обединиха около една кауза – равни права за тях и мъжете, адекватно заплащане и по-строги мерки срещу сексуалното посегателство на работното място.

Постепенно светът на Холивуд започна да се променя, като засега не е ясно дали това е за добро. Наградите „Оскар“ включиха няколко нови правила, с които трябва да се съобрази всеки един филм, ако иска да попадне сред номинираните. Проектите с представители на чернокожата раса, транссексуални, хора от азиатски произход, както и хора с физически увреждания ще бъдат по-предпочитани от Академията. Според новите правила, трябва да има поне един такъв актьор в главна или значима роля, както и най-малко 30% от всички актьори във второстепенни роли.

Оскар

 

Снимка: Getty Images

След като организаторите на „Оскарите“ взеха мерки и промениха своя регламент, сега на прицел са „Златните глобуси“. Тазгодишната церемония беше белязана от скандали още преди да се излъчи, след като вестник „Лос Анджелис таймс“ публикува статия, в която става ясно, че нито един от 87-те членове на Асоциацията на чуждестранната преса не е цветнокож. В статията се казва още, че поведението на част от журито е било неетично, като част от хората, определящи номинациите за „Златен глобус“, са били ухажвани от продуцентите на сериала „Емили в Париж“. Според материала, журналистите са получили луксозни вечери и нощувки в Париж, с което се е целяло осигуряването на номинация и дори награда за сериала.

По време на церемонията тази година журналистите Хелен Хоехне, Мехер Татна и Али Сар заявиха от сцената, че се надяват на по-добро бъдеще, което да включва всички раси.

„Тази вечер, когато почитаме работата на артисти от целия свят, осъзнаваме, че имаме още много работа, която трябва да свършим самите ние. Както във филмите и телевизията, чернокожото присъствие в нашата асоциация също е важно“, заяви Хоехне. Татна добави, че ще се опитат да позволят на човек от всяка общност да седне на масата на наградите „Златен глобус“. Миналата седмица от асоциацията гласуваха за промени в правилника си, което налага включването на повече цветнокожи представители.

Златен глобус

Снимка: Getty Images

Въпреки това Асоциацията на чуждестранната преса беше взета на прицел от известни актьори и стрийминг платформи. Първо Netflix и Amazon спряха всякакви отношения с нея, като заявиха, че не са доволни от новия план на организацията и искат още по-големи промени. „Това беше важна първа крачка. Въпреки това, ние не вярваме, че тези промени ще предизвикат разлика в системата на асоциацията“, се казва в писмо от Netflix. От платформата допълват, че спират всякакви отношения с чуждестранната преса докато не се направят по-значими промени.

Миналия петък пък от Amazon заявиха, че се отделят от Асоциацията. „Не сме работили с тях откакто се появиха тези обвинения. Както цялата индустрия, така и ние чакаме истински и значими промени за в бъдеще“.

Освен огромните платформи, актьори също се обявиха против Асоциацията. Марк Ръфало заяви, че не се чувства щастлив от наградата си „Златен глобус“, която спечели преди месец. Колежката му Скарлет Йохансон пък призова за бойкот на наградите и всякакви пресконференции, свързани с Асоциацията на чуждестранната преса. Според нея, действията на 87-те журналисти дават свобода на хора като Харви Уайнстийн.

„Необходима е фундаментална реформа в организацията. Вярвам, че е време да се отдръпнем от Холивудската асоциация за чуждестранна преса и да се фокусираме върху обединението и силата на синдикатите и нашата индустрия“, заяви актрисата.

Скарлет -

Снимка: Getty Images

Том Круз стигна още по-далеч, като множество източници съобщават, че той дори е върнал всичките си награди „Златен глобус“. Актьорът имаше три статуетки за играта си в Jerry Maguire, Born ot the Fourth of July и Magnolia. Телевизия NBC, която излъчва церемонията от 1996 година заяви, че през 2022-а няма да бъде неин дом. Допълва се, че ако бъдат направени значителни промени, всичко може да се върне постарому през 2023 година.

От Холивудската асоциация за чуждестранна преса заявиха, че ще изберат ново ръководство през септември тази година.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари