IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

60 години по-късно наградата „Оскар“ отново е в ръцете на Анита

30 март 2022 11 00

Този път обаче ролята е изиграна от Ариана ДеБоз, която сътвори история

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

„До всеки, който някога е поставял под въпрос своята идентичност или пък живее в сянка, обещавам ти: Има място за нас“

Това беше краят на речта на Ариана ДеБоз, която беше една от първите носителки на „Оскар“ на тазгодишната церемония. Малко след 3 часа българско време актрисата се качи на сцената, за да получи приза за „Най-добра поддържаща женска роля“ за играта си като Анита в мюзикъла на Стивън Спилбърг „Уестсайдска история“. Филмът беше номиниран в още няколко категории, но това остана единствената награда за него.

Ариана ДеБоз

Снимка: БГНЕС

Златната статуетка обаче е доста ценна както за ДеБоз така и за всички хора, които тя представлява. Звездата се сдоби с нея 60 години след великата Рита Морено, която също играе Анита, но в оригиналната „Уестсайдска история“. Морено се появява и в римейка, като получава ролята на Валентина, която сценаристът Тони Кушнер пише специално за нея.

Но да се върнем на Ариана ДеБоз, която беше една от централните теми на вечерта. Актрисата се превърна в първата цветнокожа жена с различна сексуална ориентация, която печели „Оскар“. Тя също така е първата афро-латино представителка, която държи в ръцете си златното човече. Речта ѝ беше посветена на всички онези, които мислят, че светът е затворено място за тях и са решили да се откажат от мечтите си.

„Сега виждате защо Анита казва, че иска да бъде в Америка, защото дори в тези странни времена, в които живеем, мечтите се сбъдват и това наистина е много важно в момента“, каза ДеБоз. Тя също така отдаде заслуженото на Рита Морено, наричайки я „огромно вдъхновение“ и ѝ благодари, че е проправила път за всички Анити като нея, които я обичат ужасно много.

Ариана ДеБоз

Снимка: БГНЕС

Ариана ДеБоз успя да победи Джеси Бъкли („Изгубената дъщеря“), Кирстен Дънст („Силата на кучето“), Аунджану Елис („Методът Уилямс“) и екранната легенда Джуди Денч („Белфаст“). Това беше и първа номинация за актрисата.

В речта си ДеБоз благодари на семейството си и си спомни за това какво е било да живее като чернокожо момиче с различна сексуална ориентация. Каза, че е намерила сила, благодарение на изкуството и насърчи всички онези, които в момента се чувстват изгубени или неразбрани, да продължават да мечтаят и да следват мечтите си.

„До всеки, който някога е поставял под въпрос своята идентичност или живее в сенките, обещавам ти едно: Има място за нас“

На 31 години ДеБоз се присъединява към кратък списък от латиноамериканки, които са били номинирани в актьорските категории на Оскарите. Тук компания ѝ правят Салма Хайек и Каталина Сандино Морено, Роси Перес, Адриана Бараза и други. Рита Морено също присъства, като тя е първата латиноамериканка, която печели наградата за най-добра актриса в поддържаща роля през 1962 година.

Ариана ДеБоз

Снимка: БГНЕС

Носителката на награда „Тони“ е едва втората състезателка, изгонена от риалити предаване, която печели „Оскар“. Тя участва в шестия сезон на предаването „Мислиш си, че можеш да танцуваш“. Дженифър Хъдсън постига същия успех през 2006 година за ролята си в „Мечтателки“. Преди това тя е елиминирана от музикалния формат „Мюзикъл Айдъл“.

В скорошно интервю ДеБоз сподели, че цялото ѝ семейство е впечатлено от ролята ѝ на Анита. Оскарът на актрисата се присъединява към голямата ѝ колекция от награди от тази година, включително БАФТА, „Златен глобус“, „Награда на Гилдията на актьорите“ и „Изборът на критиците“. Тя споделя, че се радва, че се намира в етап от кариерата си, в който хората я слушат, когато говори.

„Тази възможност не се появява пред всеки и това ми е ясно. Затова се фокусирам да бъда дейна страна в какъвто и да е разговор, защото има много теми, които трябва да бъдат обсъдени в нашата индустрия и в света като цяло“, казва ДеБоз пред People.

Ариана ДеБоз

Снимка: БГНЕС

Филмът „Уестсайдска история“ може да гледате в платформата Disney+.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари