IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100 години от създаването на Disney – Робин Уилям оживява на екран

18 октомври 2023 14 40

От студиото са използвали истинския глас на покойния актьор

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Тази година най-успешното студио за анимация, детски филмчета и създаване на магия – Disney – става на 100 години. По този повод в цял свят се организират различни събития в тематичните паркове на марката, а в платформата Disney+ се излъчват специални анимации, включващи абсолютно всички герои, които Уолт Дисни и неговите наследници създават през годините. 

За радост на феновете, развитието на технологиите ни позволява да видим и чуем вече покойни актьори, спомняйки си за техните най-добри роли и времената, в които ни радваха от екран. Едно такова чудо на технологиите ще бъде показано и от Disney, които съживяват един от емблематичните образи на покойния Робин Уилямс

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dan Abraham (@sharktooth72)

Тъй като Walt Disney Company продължава да празнува 100 години от създаването си, компанията пусна нов анимационен късометражен филм, озаглавен Once Upon a Studio. Той включва 543 анимирани герои на Disney от повече от 85 филма, които се събират за грандиозна групова снимка, за да отпразнуват вековната годишнина на студиото. Един от тези герои е Духа от „Аладин“, който покойният Уилям озвучава в незабравимата класика от 1992 година. 

Въпреки че самият Уилямс почина през 2014 година, съавторите и сърежисьорите на късометражния филм – Дан Ейбрахам и Трент Кори – потърсиха семейството му, за да поискат разрешение да използват гласа му. „Опитахме се да им обясним точно какво искаме да направим, а именно да създадем един много специален късометражен филм. Тъй като Робин в ролята на Духа означава толкова много за милиони хора по света, ние искахме да го включим“, казва продуцентът Брад Симонсън. 

Той допълва, че Ейбрахам е слушал извадки от оригиналните записи на „Аладин“ и е открил малки парчета, които може да се използват в новия филм

„Отидохме отново в компанията и казахме, че точно това търсим“, казва Симонсън. Той разкрива, че аниматорът Ерик Голдбърг, който рисува Духа в „Аладин“ през 1992 година, също се присъединява към екипа и е част от създаването на филмчето. Симонсън е категоричен, че анимацията е нещо, което всеки един фен на Disney ще иска да види и ще оцени по качество и носталгия. 

13-минутното филмче включва още Мики и Мини Маус, които излизат от картините в студиото на Walt Disney, след като всички служители се прибират у дома след работния ден. След като периметърът е чист, Мики и Мини, допълнени от Тинкър Бел, Питър Пан и още десетки емблематични за компанията герои, се събират за една обща празнична снимка. 

Духа от „Аладин“ излиза от скица, създадена от Олаф (“Замръзналото кралство“), някъде около третата минута на филма. Героят също така може да бъде видян до Аладин, Джафар и Джазмин, които стоят точно зад героите от „Замръзналото кралство“ в груповата снимка, както и когато всички се събират, за да изпеят песента When You Wish Upon a Star. 

Появата на Духа на Уилямс е съпроводена с истинския глас на актьора. Това идва само две седмици, след като дъщеря му – Зелда – критикува продуценти и студиа за това, че използват образа и гласа на баща ѝ чрез изкуствения интелект без съгласието на семейството. 

Историческо: „Дисни“ с първи герой, борещ се с проблемно тегло

Елизабет Олсън подкрепи Скарлет Йохансон в делото срещу Дисни

„Дисни“ блокира „Питър Пан“, „Дъмбо“ и още анимации заради расизъм

34-годишната актриса сподели съобщението в социалните мрежи, зачеквайки темата за използването на ИИ на фона на продължаващата стачка на актьорите в Холивуд. По думите ѝ, все по-често ставаме свидетели на това как студиата създават модели, за да създават/пресъздават актьори, които не могат да дадат своето съгласие, точно като баща ѝ. 

„Това не е теория, а реалността. Вече съм чувала как ИИ използва гласа на татко, за да го накара да каже точно определени неща. Макар да намирам това за ужасяващо, нещата не се свеждат само до моите чувства. Тези пресъздавания са, в най-добрия случай, лошо копие на велики хора, а в най-лошия, ужасяващо франкенщайново чудовище, създадено от най-лошите части на филмовата индустрия“, казва Зелда. 

Once Upon a Studio вече може да се гледа в Disney+. 

За още новини от света на звездите и киното последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари