fallback

Лазаровден е – какви традиции да спазвате?

16 April 2022 10:30

Ето какво да приготвите за трапезата

БГНЕС

Лазаров ден е! Празникът се отбелязва в съботата на шестата седмица от Великия пост. Винаги се пада осем дни преди Великден и след него идва Цветница.

Денят има религиозно значение. Посветен е на свети Лазар – един от учениците на Исус Христос. Четири дни след неговата смърт, той е възкресен. Според вярванията, Бог му казал:

„Лазаре, излез вън!“.

И станало чудото на Лазаровото възкресение. Той се съживил и излязъл от своята гробница, което предизвикало смут сред първосвещениците и фарисеите.

Именно възкръсването на Лазар станало повод за подписване на смъртната присъда на Иисус Христос. С него неслучайно започва Страстната седмица – дните, в които той е подложен на страдания.

Какви са традициите на Лазаровден?

БГНЕС

Така нареченото Лазаруване е широко разпространено из цялата страна. На Лазаровден празнуват само жени, като пеят песни, плетат венци и обикалят домовете.

За лазарки биват избрани девойки, които изпълняват специален ритуал, за да стъпят в моминството. Ето защо лазаруват само един път. Събират се по-рано, като учат от възрастните жени песните и традициите, които трябва да изпълняват.

Счита се, че посетят ли лазарките нечия къща, в нея ще има здраве, плодородие и благополучие. Те могат да нарекат конкретна песен за определен член от семейството. Играят хоро и накрая получават по едно бяло яйце – символ на безсмъртието.

Традицията повелява лазарките да откъснат върбови клонки, с които на Цветница да закачат на вратите на домовете за здраве. Берат и много цветя, за да направят венци, които на другия ден ще пуснат в реката. С изпълнените от тях ритуали те преминават към моминството и могат да се задомят.

БГНЕС

Какво да сложите на трапезата за Лазаровден?

Всяка година лазарките правят кукли от тесто, които подаряват на Цветница. А по-възрастните жени месят обредни хлябове. Ето защо, първото нещо, което да приготвите за трапезата, е вкусна питка. По традиция тя не се замесва с мая, а с квас. Тя трябва да е постна, затова не бива да ползвате яйце за намазването.

Ако постите, може да се възползвате от зеленолистните растения, от които има през пролетта, може да направите супа с коприва или запеканка с лапад.

Лазаровден се нарича и Лазарова задушница, защото се смята, че тогава се разпускат мъртвите. Ето защо се вари жито и се раздава в памет на починалите.

Рецепта за Лазаровден – запеканка с лапад

IStock

Необходими продукти:

- 1 връзка зелен лук; - 1-2 стръка пресен чесън; - 1 голяма връзка лапад (колкото наберете, толкова по-добре); - 2 с. л. нарязан джоджен; - 6 с. л. олио; - 4 яйца; - половин кофичка кисело мляко; - 2 ч. ч. ориз; - средна бучка натрошено сирене; - връзка магданоз; - сол на вкус.

Как да приготвите запеканката за Лазаровден?

Ястието, което може да приготвите на обяд, става много лесно. След като почистите и измиете хубаво лапада, го нарязвате на ситно. Кипвате вода в тенджерата и го задушавате, за да омекне. След което го отцеждате и изсипвате в тава, в която предварително сте поставили олио.

Междувременно сварявате ориза с леко подсолена вода. След като е готов, добавяте към лапада и разбърквате. Към тях изсипвате нарязания лук и чесъна.

Разбивате яйцата и натрошавате сиренето, като разбърквате. И добавяте сместа към лапада и ориза.

Накрая слагате наситнените джоджен и магданоз, както и още малко сол и олио на вкус. Разбърквате хубаво и заглаждате отгоре с лъжица, но без да натискате.

Печете в предварително загрята фурна до готовност.

Днес могат да почерпят Лазар, Лазарка, Лазарина, Лазара, Лъчо.

 

Автор на статията:
Ваня Гъркова
Сподели
риба Лазаровден лазаруване традиции на Лазаровден Лазаровден ястия запеканка с лапад
0 коментара
fallback