fallback

Как да приготвите: Панирани яйца

29 February 2020 10:30

Рецептата е подходяща за Сирни Заговезни

На 1 март отбелязваме Сирни Заговезни. Празникът, на който палим огньове за здраве и искаме прошка от близките, се пада точно седмица след Месни заговезни. Това е последният ден преди Великия пост, в който можем да ядем (заговяваме) млечни храни.

На трапезата на Сирница трябва да има задължително варени яйца, сирене кисело мляко, както и баница със сирене. В някои краища на страната ядат още печени ябълки, риба, както и обредни хлябове. След като всички в дома се навечерят, се прави ритуалът „хамкане“. Най-възрастният в дома взима парче халва или варено яйце, които пробожда с игла и червен конец. После го завързва нависоко и завърта конеца, като децата трябва да уловят яйцето или халвата с устата си, без да използват ръцете.

И тъй като ще ядем много варени яйца в неделя, за да сме здрави, те ще присъстват в днешната ни рецепта.

Необходими продукти:

– 7 яйца; – 50 г кашкавал; – 1 ч. ч. галета; – 150 мл олио; – връзка магданоз; – черен пипер и сол на вкус.

Как да приготвите панирани яйца?

Вземете 5 от яйцата и ги сварете така, че да не останат рохки. След като изстинат, се разрязват на половинки, като се изважда жълтъкът.

Настъргвате кашкавала на ренде и го смесвате хубаво с жълтъците от двете несварени яйца, както и магданоза, нарязан на ситно. След това към тях добавяте намачканите на ситно сварени жълтъци, малко черен пипер и сол на вкус.

Напълвате с получената смес половинките белтъци и ги слепвате две по две. Разбивате останалите белтъци и ги потапяте в тях, след това в галета.

Пържите яйцата до златисто. Ако искате слоят на панировката да е по-голям, може да добавите към галетата още яйца и малко брашно.

Може да поднесете панираните яйца с някакъв вид салата.

Пробвайте! Да ви е сладко!

Автор на статията:
Ваня Гъркова
Сподели
вкусни рецепти панирани яйца рецепти за Сирни Заговезни как се панират яйца
1 коментара
fallback