Сирни Заговезни е! Точно ден преди Великите пости искаме прошка от близките си, правим огньове и гоним злите духове с кукери.
На този ден на масата трябва да присъстват варени яйца, сирене, баница, риба, както и халва.
Ритуалът „хамкане“ заема важна част от Сирни Заговезни. Много семейства все още продължават традицията с връзването на парче халва на червен конец, което завъртат в кръг. Децата трябва да го „хамнат“ или хванат с уста без помощта на ръцете. Някои връзват и варено яйце, което още по-трудно може да се улови.
Повечето хора купуват халва и черпят за здраве. Сладкото изкушение може да се използва за направата на най-различни десерти. Затова днешната ни рецепта е свързана с него!
Вместо да ядете чиста халва, сложете я в тесто за кекс и зарадвайте семейството с вкусен десерт за Сирница.
Необходими продукти:
– 200 г халва по ваш избор;
– 3 бр. яйца;
– 200 г брашно;
– 200 г захар;
– 1 щипка сол;
– 1/2 ч. л. сода за хляб;
– 100 г кисело мляко;
– 40 г масло.
Как да приготвите кекс с халва за Сирни Заговезни?
Вземете подходящ съд за тесто и вътре чукнете яйцата. Прибавете солта и захарта и разбийте хубаво с миксер.
Разбъркайте киселото мляко със содата и го добавете към яйцата.
Прибавете малко по малко брашното като не спирате да бъркате с миксера докато стане еднородна смес. Ако желаете, може да сложите малко какао към една част от тестото.
Вземете формата за кекс и я намажете с малко масло, след което поръсете леко с брашно.
Изсипете половината тесто във формата, след което отгоре натрошете халвата. Прибавете останалата част от кексовото тесто.
Загрейте предварително фурната и печете за около 40 минути на 180 градуса. С клечка за зъби може да проверите дали е готов кексът – ако по нея не полепне тесто, може да го изваждате.
Изчакайте кексът да изстине хубаво и го поръсете с малко пудра захар.
Да ви е сладко! И прощавайте. :)