IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Под карантина! Какво да правим вкъщи, освен гледането на телевизия?

24 март 2020 08 30

Решението не се крие само в предаванията и сериалите

Снимка: iStock

Пандемията от коронавирус набра огромна сила само за няколко месеца. Тя завладя целия свят и принуди държавите да обявят извънредно положение и да затворят границите си. Жителите са помолени да не излизат навън и по възможност да работят от вкъщи. Затворени са ресторанти, клубове, дискотеки, кина, театри и големите търговски обекти.

Стресът идва малко в повече на определени групи, които трудно се справят със социалната изолация. Задачата е трудна, но не е невъзможна. Важното е да проявим търпение и този път да сме малко по-отговорни към себе си и останалите и да останем вкъщи за няколко седмици.

коронавирус Pixabay

Снимка: Pixabay

Много от телевизионните доставчици и онлайн платформите предложиха на своите клиенти безплатни пакети по време на изолацията. Това ви дава възможност да гледате любимите си сериали по цял ден. Ако работите от вкъщи обаче вие постоянно сте пред екрана на компютъра и не е много препоръчително да сядате пред телевизора веднага след като приключи работният ден.

Има няколко други активности, към които може да се обърнете по време на социалната изолация.

Грижа за себе си

Обстоятелствата в момента може сериозно да навредят на психичното ни здраве. Липсата на социални контакти не е поносима за всеки и това може да извади извън релси доста хора. Затова експерти съветват да помислим и за менталното си състояние в тези тежки времена.

Ако чувствате напрежение от това, че няма какво да правите, не се тормозете. Вместо това дишайте дълбоко и се опитайте да успокоите негативните мисли. Освен че може да си направите маска за лице и да вземете дълъг душ, другото решение е да се откъснете за малко от интернет.

йога 3

Снимка: Pixabay

Забравете за социалните мрежи за няколко часа и вместо това медитирайте и се пренесете на по-спокойно място. Може да сготвите нещо, ако в това ви е стихията или искате да опитате нещо ново. Просто изключете всички дигитални устройства и останете насаме с позитивните си мисли.

Създайте игра

Да, знаем, че на света има много бордови игри като Монополи и Скрабъл, но по-забавно ще бъде, ако вие измислите собствено забавление. Помолете хората вкъщи да ви помогнат и да създадете нещо уникално, което го няма никъде по света. Измислете правилата, наказанията и наградите и се впуснете в едно приключение за цялото семейство.

Пъзели и кръстословици

Искате да предизвикате ума си? Няма по-добро решение от пъзелите или кръстословиците. Сега, когато времето вкъщи е повече от всякога, имате възможност да наредите този огромен пъзел, който винаги сте искали, но не сте намерили време. Тук отново може да включите всички в къщата и да ги накарате да ви правят компания.

пъзел Pexels

Снимка: Pexels

Ако пък не обичате пъзелите, може да се насочите към кръстословиците. Това ще ви даде възможност да избягате от телефона и телевизора, а също така ще отвлече вниманието ви от негативните мисли.

Търсене на съкровища

У дома с децата? Не се притеснявайте, за тях също има различни активности, с които да ги занимавате. Може да намерите няколко от най-любимите им играчки и да ги скриете в различни части на къщата. След това нарисувайте карта, по която малчуганите да стигнат до всяка една от тях.

За да бъде забавлението и образователно, може да включите няколко въпроса от училищни предмети, които децата ви в момента изучават. А, ако искате да направите играта по-трудна, измислете правила, с които играчите да не могат да стъпват на определени места на пода.

Тренирайте

Социалната дистанция означава, че няма как да ходите на любимите ви групови тренировки. Това обаче не трябва да ви отказва от физическата активност, която върви ръка за ръка с психичното ви здраве. Опитайте се да намерите онлайн тренировки, които ще ви държат във форма дори по време на изолация.

Подредете вкъщи

Ето сега нямате извинение за лудницата, която е в дома ви. Изолацията е чудесно време за подредба на гардеробите и подготовка за едно по-топло и безгрижно време. Да се надяваме, че то ще дойде по-скоро, но затова трябва да сме отговорни и да стоим повече време вкъщи.

гардероб iStock

Снимка: iStock

Може да почистите кухненските си шкафове и да подредите подправките по различен начин. Чекмеджето с гримове също не е за изпускане, а това ще ви даде и възможност да проверите кои от продуктите вече са за изхвърляне и само заемат място.

Помнете, че социалната дистанция е от изключително важно значение за стопирането на COVID-19. Бъдете #ОтговорниВкъщи и не напускайте дома си без основателна причина. Не се поддавайте на паниката и мислете за момента, когато отново ще можем спокойно да излезем сред природата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари