IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

#ОтговорниВкъщи на Великден! Какво да сложим на празничната трапеза?

19 април 2020 13 30

Задължително трябва да има козунак и яйца

Снимка: iStock

Предстои един от най-светлите празници за всеки християнин – Великден. Тази година го честваме на 19 април и ще бъде малко по-различен от предишните. Заради пандемията от коронавирус ни се налага да отменим пътуванията до близки и приятели, както и да забравим посещенията у съседите.

Въпреки че няма да има големи празненства, ще прекараме празника със семейството си и ще бъдем у дома, където винаги е най-уютно. Тази година трапезата може и да е по-малка, но задължително на нея трябва да присъстват няколко неща. Освен че ще бъде цветно украсена, има храни, без които не може да седнете на Великден.

боядисване на

Снимка: Pixabay

И докато на Коледа е добре да има 7 или 9 ястия, то тук е достатъчно да са само 5. В това число влизат великденските яйца, салатата, основното, великденските сладки и козунакът. Разбира се, вие може да добавите още нещо, но това са ястията, които задължително трябва да имате на масата си.

Яйцата, разбира се, са на първо място. Боядисани на Велики четвъртък или Велика събота и украсени подобаващо, те внасят цвят и разнообразие на великденската трапеза. Задължително трябва да имате поне едно червено яйце на масата, защото то символизира кръвта на Исус.

Неотменна част от трапезата на Великден са обредните хлябове. Те най-често се приготвят в събота преди самия празник. Формата може да бъде каквато си пожелаете – кръгла, елипсовидна или продълговата, а повърхността им може да се превърне във ваше платно, на което да измайсторите различни украси.

великденска салата

Снимка: iStock

Салатата на Великден също трябва да бъде пъстра и пролетна. Най-често се залага на зелена салата, която, разбира се, се допълва с варени яйца. Към нея може да добавите пресен лук, репички и чесън. Ако пък не сте фенове на такъв вид салата, то може да заложите на картофена или салата табуле.

Основното ястие е това, което повечето мъже чакат да се появи на трапезата. По традиция, на Великден месото е агнешко с дроб сарма, защото в деня на Възкресението на Исус в жертва е било пренесено агне. Ако искате да похапнете супа, то тя отново е хубаво да бъде агнешка. В случай, че не обичате агнешко, на трапезата ви може да присъства и друг вид месо – заешко или свинско.

И докато мъжете чакат с нетърпение основното, повечето дами и децата нямат търпение за десерта. Тук централно място заемат великденските сладки, които са приготвени под различни форми и с цветни декорации. Домашните курабийки са добро занимание за малки и големи във времето на социална изолация. Ако все още не сте започнали да ги правите, имате достатъчно време до Великден, а вкусна и лесна рецепта може да намерите ТУК.

великденски курабийки

Снимка: iStock

И последният, но не по важност, задължителен продукт на масата, е козунакът. Това сладко изкушение, което е символ на Великден. Докато червеното яйце се свързва с кръвта на Исус, то козунакът се смята за неговото тяло. Ако не искате да слагате купешки козунак на трапезата си, то може да си направите сами. Отново идваме на помощ с една рецепта за вкусен козунак на конци. Вижте рецептата ТУК.

Ястията са важни, но настроението идва от украсата на трапезата. По време на Великден масата трябва да е пъстра и пролетна. Украсете я със зайчета, пролетни цветя и задължително сложете една хубава и цветна покривка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари