След като направихме сладка и най-различни десерти с плодовете, които имаше през юни и юли, е време да оберем сливата в градината или да си купим малко от пазара. Всички помнят мармалада, който бабите ни приготвяха на село. С него приготвяха руло или ни мажеха филии. То става много лесно, затова днес ще ви предложим нещо друго, с което да поглезите семейството си.
Консумацията на сливи подобрява работата на храносмилателната система. Те потискат апетита и от друга страна насърчават отслабването. Богати са на витамини, минерали, фибри и помагат на тялото да усвои по-лесно желязото.
Сладкишът със сливи ухае страхотно и е идеален за закуска или следобедното кафе. Не се притеснявайте, че ще напълнеете от него, защото стига за 10-12 души, които усетят ли аромата му, веднага ще ви наобиколят, за да си го поделите.
Какви продукти са ви необходими?
- 400 г сини сливи; - 3 яйца; - 1 ч. ч. брашно; - 1 ч.ч. захар; - 1/2 ч. ч. олио; - 1 ч. л. бакпулвер; - 2 с. л. ром; - пудра захар за поръсване.
Pixabay
Как да приготвите сладкиша със сини сливи?
Взимате по-дълбока купа и вътре чуквате яйцата, които разбивате със захарта. След това добавяте рома (може да позлвате и есенция, ако имате под ръка.
На ситна струйка сипвате олиото и бъркате с миксера. След което пресявате брашното и го смесвате с бакпуловера, които постепенно прибавяте към смества при непрекъснато бъркане.
След като се получи гъста смес, изсипвате в подходяща тавичка.
Може да ползвате кръгла тава, която да постелите с хартия за печене или намажете с малко олио. Слагате тестото и отгоре редите сливите, които сте нарязали на половинки или по ваш избор. Хубаво е те да са със сърцевината нагоре.
Сладкишът се пече в предварително загрята на 180- градуса фурна. Проверява се дали е готов с клечка за зъби и ако по нея няма тесто, се изважда и оставя да се охлади.
Накрая десертът се поръсва с пудра захар.
Пробвайте рецептата ни със сини сливи, продуктите за която ще откриете ТУК.