IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазаруване за Коледа – какви грешки допускаме?

3 декември 2020 16 30

Използвайте зелените коридори и някои услуги онлайн

IStockphoto

Вярвате или не, тази Коледа ще ни излезе скъпо. Не само заради това, че ще трябва да купим повечето подаръци за празника онлайн, а и най-вече поради факта, че много от нас ще работят и няма да имат какво да сложат на масата, камо ли да пазаруват. Спазвайки новите мерки, мнозина няма да се съберат с най-близките около трапезата, но пък ще бъдат по-защитени.

Ако искате да вземете подаръци само на отбрани хора, за да им благодарите за това, че са били до вас през годината, е добре да планирате вашето пазаруване. Затова събрахме най-честите грешки, които правим, пазарувайки за Коледа: 

1. Без сметка за разходите за месеца и тези за подаръци

В края на ноември и през декември, хората „развързват кесиите“ и купуват твърде много неща, заради които остават със стотинки до следващата заплата или трябва да взимат заеми, които по-късно трудно връщат. Основната грешка, която допускат е, че не правят реална разбивка на това какви сметки имат да плащат и колко пари им остават за пазаруване – не само на подаръци, но и на храна и текущи консумативи.

По време на пандемия поне може да си спестим офис партитата и подаръците за колегите, както и пътните разходи от и до родния дом. Но има сметки, които си се трупат и са по-важни от коледния пазар.

пазаруване, покупки,

Pixabay

2. Някои пропускат да си направят списък

Ако вземете лист и химикалка, седнете и обмислите внимателно покупките си, може да се поберете в бюджета и да се окаже, че сте се справили успешно с пазаруването. Трябва да направите две графи – в едната да посочите какви разходи имате до края на месеца и колко общо като пари трябва да заделите за тях.

Всички подаръци трябва да отделите в другата графа и отстрани да си направите приблизителна калкулация за тяхната цена. Когато имате прогнозна сума за всички общо, ще ви е по-лесно при пазаруването, а и може да сравните някои оферти по интернет.

3. Без придържане към бюджета

Някои си казват: „Какво пък, имам една сестра“ или „Това е по-скъпо, ама ще спестя от нещо друго“, но накрая пак остават на минус. Причината е, че допускат грешка, като не се придържат към даден бюджет.

За да спрете да харчите, обмислете предварително покупките и уточнете конкретната сума, която ви трябва. Ако тя е доста по-висока и установите, че парите няма да ви стигнат, променете или махнете нещо.

онлайн пазаруване,

Pixabay

4. Онлайн пазаруване и допълнителни такси за куриери

Ако боледувате или се притеснявате да пазарувате в големите търговски вериги или молове (преди да затворят), то сигурно сте се ориентирали към покупки онлайн. Но те крият допълнителни такси. Трябва да предвидите в графата „Разходи за подаръци“ и куриерските услуги. Винаги четете общите условия, преди да поръчате нещо. Там ще видите и колко струва доставката до офис или дома. Втората, например, е по-скъпа.

списък Pixabay

Pixabay

4. Импулсивно пазаруване без списък

Това, че в страната се въвеждат нови мерки, за да се намали разпространението на коронавируса и моловете са затворени, не означава, че трябва да се юрнете веднага из търговските обекти. Ако все още нямате ясен план какво и за каква сума ще купувате, не бързайте.

Понякога импулсивното пазаруване без списък, под въздействието на емоция или някоя реклама за намаление, е по-лошо. Така може да купите нещо, което е с доста завишена от реалната цена или пък да пропуснете да вземете подарък за скъп човек.

пазаруване, покупки,

5. Липса на сравнение на цени

Както по време на Черния петък и Киберпонеделника, така и при пазаруването за Коледа, недоглеждането може да ви изиграе лоша шега. Особено ако нямате достатъчно време, рискувате да се охарчите повече, отколкото сте предвидили.

Ако нямате достатъчно време за съставяне на списък и предварително проучване на цените, ще допуснете основна грешка. Липсата на база за сравнение като цената на една и съща стока в няколко различни сайта или търговски обекти, ще ви подтикне към неизгодни сделки.

6. Пазаруване в последния момент

Не чакайте последната минута или 30 минути преди или след зеления коридор за пенсионери, за да пазарувате. Дори и да видите течен шоколад на някоя витрина, който смятате да украсите с панделка, не го купувайте веднага. Може да се окаже, че на друго място е по-евтин или за неговата цена може да вземете нещо по-подходящо за подарък.

А и стеснявайки времето, което имате за пазаруване, пред вас няма много възможности, което води до недообмислени и скъпи покупки.

онлайн пазаруване,

Pixabay

7. Никой не мисли за себе си

Както казват някои възрастни хора, хубаво е всеки да си има фонд „И аз съм човек“. Може да планирате до стотинка какво ще купите за подаръци, но да забравите да зарадвате себе си за Коледа. Разбира се, някой друг все ще го направи, но винаги имайте едно наум. Задължително помислете как ще изкарате времето до заплата, ще имате ли достатъчно средства за ядене или сметки.

Има хора, които теглят кредит, за да подарят нещо скъпо на близък човек, но нима това е най-важното? Вместо да затъвате в дългове, просто се ориентирайте към пазаруване според вашите възможности.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари