IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историята на Вера Менчик – шахматистката, вдъхновила The Queen's Gambit

10 декември 2020 18 00

Сериалът по Netflix е хитът на 2020 година

Снимка: Getty

Тази година прекарахме голяма част от ежедневието си на дивана. Независимо дали работим от вкъщи или пък гледаме телевизия, пандемията ни затвори у дома и трябваше да измислим различни начини, по които да се забавляваме. Наредихме всички пъзели, изиграхме неизвестен брой настолни игри и се скарахме на няколко пъти със семейството си заради отборите на белот. Това, което ни държеше в кондиция обаче бяха новите сериали през 2020 година.

Точно така, изказваме огромни благодарности на всички стрийминг платформи, които успяха да пуснат нещо различно тази година. Нямахме си и идея колко ни бяха нужни тези сериали, докато не ни наложиха социалната изолация. Един от най-добрите проекти за 2020 година със сигурност е “The Queen's Gambit“ по Netflix. Въпреки че в заглавието си съдържа думата кралица, всъщност тук не става дума за кралското семейство, а за шахмат.

Не бързайте да въртите очи, ако не харесвате шаха. Ние също бяхме скептични към този сериал, но се радваме, че му дадохме шанс, защото наистина си заслужава.

Историята разказва за Бет Хармън – талантливо сираче, което започва да играе шах в Америка през 60-те години на миналия век. Самите умения на момичето биха я превърнали в забележителен шахматист, но способността ѝ да нарушава половите норми в доминирана от мъже игра прави постиженията ѝ още по-значими за други герои в сериала.

Докато Хармън е измислен герой, в реалния свят има момиче, което се превръща в шахматно чудо и играе важна роля за разрушаването на половите норми в играта. То живее три десетилетия преди създаването на The Queen's Gambit, но служи като вдъхновение за сериала. Говорим за Вера Менчик, наречена истинската Бет Хармън. Тя живее във Великобритания в началото на 20-ти век и става първата световна шампионка по шах при жените през 1927 година. Тя става и първата жена, която играе в турнири за мъже от най-високо ниво.

Вера Менчик е родена в Москва през 1906 година в семейството на Артър Уелингтън и Мари Илингърт. Баща ѝ е производител на памук и управител на имоти за руски благородници, а майка ѝ работи като гувернантка на тези благородници. Когато Менчик е на 9 години тя започва да получава уроци по шах от Артър. През 1921 година се мести в Англия с майка си и сестра си, а две години по-късно се присъединява към шахматния клуб „Hasting“.

Подобно на героинята Бет Хармън, Вера има тежко детство. Тя израства по време на руската революция от 1917 година, след което родителите ѝ се развеждат. Това налага и преместването в Англия. Момичето винаги е имало проблеми с вписването в обществото, главно защото не е искало да се подчинява на определените норми и половите ограничения. Една от причините Менчик да се придържа към играта на шах е това, че не е знаела английски, а по време на партията трябва да се мълчи.

Менчик представлява клуб „Hasting“ и окръг Съсекс в турнири по шах през 20-те години на миналия век, като работи с професионални треньори и постепенно надгражда уменията си. Тя е първата жена, която се състезава в турнири за мъже. През 1926-1927 година Вера печели първото по рода си шахматно първенство за момичета в Лондон. Същата година тя става първа и на Световното първенство по шах при жените.

През 1928 година Менчик влиза в историята като първата жена, която играе на мастърс ниво, участвайки на турнира в Скарбъроу. Година по-късно тя е и първата жена, която се състезава в световен турнир за гросмайстори. Вера става известна с това, че по време на партията е изключително тиха и неподвижна, а ръцете ѝ винаги са били скръстени. Някои от хората, които я наблюдавали, описвали стила ѝ на игра като скучен.

Има някои неща в характера на измислената Бет Хармън, които се различават от тези на Вера Менчик. Например, героинята в The Queen's Gambit играе доста по-агресивно и е склонна да загуби няколко фигури, за да спечели партията. За разлика от Хармън. Менчик не е била обсебена от шахмата и не живее само заради това. „Това би било нездравословна фиксация“, казва тя пред Sussex Daily News. Добавя, че понякога играе тенис и отделя време за моделиране с глина.

Менчик също така обичала да пътува и да създава приятелства. Тя се препитавала като преподавала шах и редактирала статии в списание „Социален шахмат“. Понякога социалният живот на Вера е пречил на представянето ѝ на важни състезания като турнира в Москва през 1935 година. Тогава тя прекарва по-голямата част от ежедневието си в разходки из града и в разглеждане на забележителностите му. Историята разказва, че именно това разсейване ѝ е струвало победата. Този момент може да се види и в сериала на Netflix, но няма да ви издаваме точно кога.

През 1937 година Менчик се омъжва за хронично болния Хенри Стивънсън и отказва да играе за клуб „Hasting“ през 1937 и 1938 година, за да се грижи за съпруга си. Той умира от инфаркт през 1943 година. Вера продължава да играе шах и през 40-те години на миналия век и успява да победи гросмайстора Жак Мизес. Тя е била първата жена, която се е изправяла срещу него.

Менчик загива трагично през Втората световна война, когато нацистите бомбардират дома ѝ през 1944 година. Заедно с нея са били майка ѝ и сестра ѝ. По онова време шампионката е била по средата на турнир, на който е побеждавала във всяка партия.

През 2011 година Вера е 16-ият човек и първата жена, която е приета в Световната шахматна зала на славата в Сейнт Луис, Мисури. Магнус Карлсен – най-високо класираният шахматист в света, похвали сериала The Queen's Gambit за това, че се е фокусирал главно върху способностите на Бет Хармън, а не върху пола ѝ.

„Хареса ми фактът, че след като Бет започна да печели и да показва способностите си, никой не се усъмни в достигането ѝ до върха, само защото е момиче“, казва той пред Insider. Карлсен обаче добави, че в шахмата сексизмът все още присъства и предложи да се промени формата на турнирите, за да може те да бъдат достъпни за всички. „Като цяло шахматните общества не са били много благосклонни към жените и момичетата през годините“, казва той.

Невероятната история на Бет Хармън може да гледате по Netflix, където първият сезон на The Queen's Gambit вече е пуснат.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари