IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принцеса Даяна и Елтън Джон – едно приятелство, неподвластно на времето

15 октомври 2020 18 00

Скарали се заради Джани Версаче, смъртта му ги събира отново

БГНЕС

Принцеса Даяна е едно от най-популярните лица на британското кралско семейство. Години след нейната смърт, милиони хора по света си спомнят за благия ѝ характер, благотворителните ѝ инициативи и това, че никога не вирва брадичката си, нито навежда главата заради брака ѝ с принц Чарлз. Не е тайна, че тя е била любимка на много известни личности, с някои от които поддържала истинско приятелство. 

Елтън Джон и Фреди Меркюри били сред звездите на музикалната сцена, с които снахата на Елизабет Втора станала доста близка. Понякога тя дори нарушавала строгия протокол, като се срещала с тях тайно и се дегизирала, за да могат да се видят и да си поговорят необезпокоявани от досадните папараци, които винаги били зад гърба ѝ. 

В своята книга „Me: Elton John Official Autobiography“, която излезе през октомври 2019 г., английският пианист и композитор разказва за уникалната връзка с покойната принцеса, която ще остане неподвластна на времето. 

„Даяна общуваше с лекота и беше благословена със способността да накара хората да се чувстват напълно комфортно в нейната компания. През годините, в които я познавах, тя беше приказна компания, най-добрият гост на вечеря, невероятно недискретна, истинска клюкарка: можеш да я попиташ каквото и да било и тя ще ти каже“, разказва той с усмивка за Лейди Ди, с която споделял най-съкровените си тайни и често влизал в пререкания. 

Как принцеса Даяна и Елтън Джон се запознават? 

Още като млад изпълнител, британецът бързо изградил връзки с британското кралско семейство. Песните му се харесвали от единствената дъщеря на кралицата. Елизабет Втора също не криела, че той има талант и го канела в своя дом за различни събития. 

През 1981 г. Елтън Джон получава поредната покана – да пее и свири заедно с перкусиониста Рей Купър по случай 21-ия рожден ден на принц Андрю. Пристигайки в замъка Уиндзор, той влязъл в балната зала, където принцеса Ан го издърпала директно на дансинга. Той бил толкова притеснен, че за малко да обърка стъпките. За капак на това се появила и самата кралица, която го хванала за ръцете и той продължил с нея, на фона на песента „Rock Around the Clock“. В един момент се появила принцеса Даяна, която измъкнала изпълнителя от неудобното положение.

Певецът разказва, че чарът ѝ бил магнит за мъжете

Независимо от своя статус в обществото, Даяна е забелязвана на различни места заедно със своя добър приятел. Тя била допусната зад кулисите на концерта „Live Aid“ през 1985 г., както и специален гост на „Prince of Trust“ през 1997 г. Освен това неведнъж вечеряла с Елтън и приятелите му. 

„Но ако аз бях впечатлен от Даяна, това не беше нищо в сравнение с влиянието ѝ върху мъжете, които си падат по жени. Те напълно губеха ума си в нейно присъствие: просто бяха напълно омаяни от нея“, пише той за очарователната Лейди Ди, чиято красота остава недооценена от принц Чарлз. 

Покрай написването на песента за филма „Цар Лъв“, която става доста популярна, изпълнителят кани на гости принцеса Даяна, Джордж Майкъл, Ричард Къртис и съпругата му Ема Фройд, както и холивудските звезди Силвестър Сталоун и Ричард Гиър. Именно последните двама се скарват заради майката на принцовете Уилям и Хари. 

В един момент Даяна, която по онова време вече била разделена с Чарлз, разговаряла пред камината заедно с Гиър. Той също бил свободен след като приключил връзката си със Синди Крауфорд. Сър Елтън Джон усетил близостта между тях, но и ревността от страна на друг негов гост. 

„Докато останалите също разговаряхме, нямаше как да не забележа странната атмосфера в стаята. Съдейки по погледите, които не спираше да им хвърля, изглежда, че новоразцъфналото приятелство между Ричард Гиър и Даяна изобщо не се харесваше на Силвестър Сталоун. Мисля, че той дойде на вечерята с изричното намерение да впечатли принцеса Даяна, само за да види как плановете му са съсипани“, спомня си той за случката, която описва в биографичната си книга. 

По думите на певеца, двамата актьори за малко да се сбият заради вниманието на „Принцесата на народа“. Накрая Слай отстъпил и си тръгнал ядосан. През цялото време Ди била изключително спокойна.  

„Никога нямаше да дойда, ако знаех, че принц Очарователен ще е тук“, казал само Сталоун тръгвайки си, признавайки на Елтън, че ако имал желание да бъде с принцесата, щял да я има на всяка цена. Тогава домакинът осъзнал как чарът на приятелката му привлича мъжете със страшна сила. 

Даяна запознала изпълнителя с децата си

Елтън Джон срещнал първо принц Хари. През далечната 1990 г. По-малкият син на Даяна му подал ръка за поздрав, когато го видял. След това се появил и Уилям. 

Елтън Джон

БГНЕС

„За първи път срещнах един изключително срамежлив и сладък принц, на частен обяд в двореца Кенсингтън, даден от майка му, за Джани Версаче и мен, преди много години“, разказва изпълнителят в интервю за Time. 

След смъртта на Лейди Ди, певецът продължава да се вижда и поддържа топла връзка с нейните синове, като им дава съвети за живота. Той дори отлага няколко концерта, за да свири на сватбата на Хари и Меган, а преди няколко месеца, когато те решиха да се отделят от кралското семейство, ги подкрепи и защити пред медиите. 

Принцесата и Елтън Джон се скарват заради книга

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Elton John (@eltonjohn) на

Принцесата била близка приятелка с модния дизайнер Джани Версаче и с удоволствие носела дрехи от неговите колекции. Когато той ѝ разказал, че иска да направи книгата „Rock And Royalty“, тя предложила да напише предговора и се съгласила да поместят нейни снимки. Приходите от изданието щели да отидат за фондацията ѝ. 

Даяна се отказала от намеренията си в последния момент, заради което получила критика от Елтън Джон. Той ѝ написал писмо, в което я обвинява, че прави всичко заради евентуалната реакция на кралицата на текста и портрета ѝ, който щял да стои редом до снимките на разголени мъже. Тя обаче се направила, че не знае подробности за съдържанието, като му отговорила гневно. 

Джон и Даяна често си разменяли писма, но когато той получил последното, което започвало с „Уважаеми г-н Елтън Джон“, пианистът се ядосал и същевременно притеснил за нея, защото до момента тя винаги се вслушвала в съветите му. Оттогава двамата спрели да общуват. 

„Това е едно от нещата, които приятелите понякога правят... Знаете ли, те са твърде горди, за да вдигнат телефона“, казва той по повод разрива в отношенията им.

Събират се отново заради погребението на Джани Версаче

Все пак Даяна се извинява на певеца. През лятото на 1997 г. непредвидени обстоятелства събират двамата. Джани Версаче е убит брутално и принцесата е до Елтън Джон на погребението му. 

„Съжалявам. Беше глупаво спречкване. Нека да бъдем пак приятели“, казала му тя по телефона, като го помолила да отидат заедно на бдението. Появата им в Милано „дава хляб“ на папараците. На другия ден печатните издания пишат как тя го утешава, а всъщност бившата жена на принц Чарлз се навежда леко към него, за да вземе дъвка, която той ѝ предлага. 

Разказвайки за тяхното помирение, Елтън Джон разкрива, че Даяна се държала доста хладнокръвно на погребението, докато той едва сдържал сълзите си.

„Когато започнах да плача, тя просто ме прегърна. Тя си беше такава – грижовна и успокояваща“, обяснява той. 

принцеса Даяна

БГНЕС

Новината за смъртта ѝ идва изневиделица

„Толкова съжалявам да чуя тази ужасна новина“. Този текст получава по факс Елтън Джон. Датата е 31 август 1997 г. Праща му го негов приятел, който не подозира, че певецът все още не знае за нелепата катастрофа с принцесата. 

Изпълнителят започва да трепери и се опитва да разбере какво се случва. След като пуска телевизора си, разбира, че тя е вече мъртва. Тогава дори и не подозира, че след няколко седмици ще трябва да пее на погребението ѝ. 

В мемоарите си Елтън Джон споделя, че двамата се чули за последно след погребението на Версаче. Тя го помолила да стане патрон на нейната фондация, с което да се включи в благотворителната ѝ кампания за борба със СПИН.  

„Разбрахме се да поговорим за това на следващото ни виждане в Лондон. Но, за съжаление, следващ път нямаше“, пояснява той в книгата си. 

„Сбогом, английска роза“ – труден момент за Елтън Джон

Елтън Джон искал да направи нещо мило в памет на своята близка приятелка, но не желаел да бъде център на вниманието на целия свят, събрал се пред телевизорите, за да следи погребението ѝ. 

„Свиренето на погребението беше едно от най-сюрреалистичните неща, които някога съм правил“, спомня си той. Тогава се опитвал да не показва емоциите си, но му било изключително трудно. Насреща стояли Уилям и Хари, които били в шок.
 
„Та те бяха на 15 и 12 години. Мислех си, че начинът, по който се отнасят към тях в този ден, е абсолютно нечовешки. Те бяха принудени да се разходят из лондонските улици зад ковчега на майка си, казаха им да не проявяват емоции и да гледат право напред. Това беше ужасен начин за лечението на две деца, които току-що бяха загубили майка си“, разказва Елтън Джон, който и до днес е истински духовен водач за двамата синове на принцеса Даяна. 

„Candle In The Wind“ е песента, която изпълнителят пее за своята приятелка. Тя е написана от него през 1973 г., но след трагичната кончина на Даяна, той я преработва. Връщайки се назад във времето, Елтън Джон разкрива, че просто искал всичко да приключи. 

„Погребалната версия на „Candle in the Wind“ стана най-продаваният сингъл в британските класации. Част от мен не можеше да разбере защо някой би искал да слуша тази версия. При какви обстоятелства аз бих я изсвирил пак?“, пише британецът и признава, че получил критики за това, че не направил отделна песен. 

Певецът никога не записва песента за Лейди Ди, в която пее „Сбогом, английска роза“, нито я включва в свой албум, за да спечели от това. Вместо това той продължава дейността ѝ, като основава фондация за борба с ХИВ/СПИН. 


 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари