IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правнуците на кралица Елизабет II: Какво значи името на всеки от тях?

10 юни 2021 18 00

От традиционните Джордж и Луи до малко по-сантименталните Лили и Шарлот

Снимка: БГНЕС

Домът на кралица Елизабет II винаги ще е пълен с детска глъч.

Монархът на Великобритания се радва на огромно семейство, в което са включени децата ѝ – принцовете Чарлз, Андрю и Едуард и принцеса Ан. Към тях се присъединяват внуците ѝ – принцовете Хари и Уилям, както и принцесите Беатрис и Юджийн, Питър Филипс и Зара Филипс, които не притежават кралски титли след решение на майка им принцеса Ан, както и Лейди Луиз Уиндзор и Джеймс Маунтбатън-Уиндзор.

От това голямо семейство произлизат 11 правнука на кралица Елизабет. Принц Уилям и Кейт Мидълтън даряват монарха с още трима наследници на трона – принцовете Джордж и Луи, както и принцеса Шарлот. От брака между Зара Филипс и Майк Тиндъл се раждат още три деца – Миа Грейс, Лина Елизабет и Лукас. Макар Питър Филипс вече да не е женен за Отъм Филипс, двамата успяват да посрещнат две деца заедно – Савана и Исла. Принц Хари и Меган Маркъл вече са горди родители на момче и момиче, като през 2019 година се ражда синът им Арчи, а преди няколко дни на бял свят се появи и дъщеря им Лили. През 2021 година принцеса Юджийн също станаа майка, допълвайки линията на правнуците със син Аугуст.

И докато някои възрастни наследници избират традиционни имена за децата си, други решават да им дадат по-символично значение. Ето какво се крие зад всяко едно от имената на 11-те правнуци на кралица Елизабет II.

1. Лилибет Диана Маунтбатън-Уиндзор

Родена на 4 юни 2021 година

Второто дете и първата дъщеря на принц Хари и Меган Маркъл получи необикновено име, което отдава почит на две силни жени от кралското семейство. Лилибет Даяна е кръстена както на кралица Елизабет II, така и на принцеса Даяна.

Елизабет (Елисавета) е библейско име, което означава „Господ е моята клетва“ преведено от иврит. Монархът на Великобритания е наричан Лилибет от семейството си, като прякорът идва още от баща ѝ. Най-новият член на кралския двор ще бъде наричан Лили, което е и в чест на Меган Маркъл и нейната майка Дория. Оказва се, че бившата херцогиня е наричана по този начин в детството си.

Хари и

Снимка: БГНЕС

Второто име на Лилибет Даяна идва от принцеса Даяна – майката на принц Хари. За съжаление, тя никога няма да се запознае с внуците си, тъй като загина в катастрофа в Париж през 1997 година. Дъщерята на Хари и Меган споделя второто си име с принцеса Шарлот, която също е кръстена на принцеса Даяна.

2. Лукас Филип Тиндъл

Роден на 21 март 2021 година

Зара Филипс

Снимка: БГНЕС

Третото дете и единственото момче в семейството на Зара Филипс и Майк Тиндъл се появи изненадващо тази година. Бебето е петият внук на принцеса Ан и не споделя име с нито един от братовчедите си.

Името Лукас означава „лъч светлина“, а за второто му име – Филип – се вярва, че е в чест както на покойния принц Филип, така и на бащата на Майк. И двамата мъже споделят името Филип.

3. Август Филип Хоук Бруксбанк

Роден на 9 февруари 2021 година

Първият син на принцеса Юджийн и съпругът ѝ Джак Бруксбанк е също и първото внуче на принц Андрю и херцогиня Сара. Името му Август е изпълнено със скрити послания.

След раждането му принцеса Юджийн разкри, че синът ѝ е кръстен на прадядо си и двамата си пра-прадядовци. Август е християнското име на принц Алберт, а Филип е в чест на покойния дядо на Юджийн. Хоук е фамилно име от страната на Джак Бруксбанк.

4. Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор

Роден на 6 май 2019 година

Първото дете на принц Хари и Меган Маркъл наруши кралската традиция, след като името му не беше в чест на нито един от членовете на семейството.

Въпреки че често е наричан Арчи, името му е съкратено от германското Арчибалд, което означава „смел и искрен“. Двойката също така говори за избора си по време на основаването на новата си фондация Archewell. Според официалното им съобщение, думата „арч“ на гръцки означава „източник на действие“. Хари и Меган искат момчето им да има име, което ще го вдъхнови да направи промени, които един ден ще се отразят на света.

Арчи БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Второто му име – Харисън – означава „син на Хенри“ или „син на Хари“. Фамилията му пък е начинът, по който Хари и Меган избегнаха скандал, тъй като тя се дава на всички поданици на кралица Елизабет II и принц Филип.

5. Лена Елизабет Тиндъл

Родена: 18 юни 2018 година

Втората дъщеря на Зара Филипс и Майк Тиндъл има дълбока връзка с кралското семейство. Освен че е внучка на принцеса Ан и Марк Филипс, името ѝ се свързва с принцеса Хелена – петото дете на кралица Виктория.

Лена Тиндъл

Снимка: Getty

Второто ѝ име – Елизабет – е в чест на кралица Елизабет. Тя го споделя с майка си Зара, принцеса Шарлот, принцеса Беатрис и принцеса Ан.

6. Луи Артър Чарлз

Роден на 23 април 2018 година

Луи, третото дете на принц Уилям и Кейт Мидълтън, получава име, което го свързва с толкова много други мъже от фамилията. Първото му име се съдържа в тези на баща му Уилям и брат му Джордж. Луи е френската версия на Лудвиг, което означава „известен боец“.

Луи БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Второто име – Артър – споделя с баща си Уилям и дядо си Чарлз. То съдържа огромна сила, свързвайки се с легендарния крал Артур, който е основал Кръглата маса през шести век.

7. Шарлот Елизабет Даяна

Родена на 2 май 2015 година

Второто дете и единствена дъщеря на принц Уилям и Кейт Мидълтън също може да се похвали с доста значимо име.

Шарлот БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Шарлот е женската версия на Чарлз – дядото на момичето. На френски то означава „свобода“. Елизабет пък е в чест на двете ѝ баби – кралица Елизабет I и кралица Елизабет II. Даяна, разбира се, е избрано като отдаване на почит към покойната принцеса Даяна.

8. Миа Грейс Тиндъл

Родена на 17 януари 2014 година

Миа Тиндъл

Снимка: Getty

Първото дете на Зара Филипс и Майк Тиндъл получава нестандартно име. Миа е египетската дума за „обичана“ и италианската за „моя“. Латинското значение на Грейс пък е „чар“.

9. Джордж Александър Луи

Роден на 22 юли 2013 година

Първородният син на принц Уилям и Кейт Мидълтън получава имена, които ще го подготвят за ролята му на бъдещ крал. Първото му име идва от крал Джордж VI – баща на кралица Елизабет II. Освен това на гръцки Джордж (Георги) означава „земеделец“. Александър пък е в чест на второто име на кралицата – Александра. От гръцки то се превежда като „защитник на хората“.

Джордж БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Третото му име – Луи – идва от баща му Уилям, чието четвърто име е Луи. То се избира в чест на чичото на прадядото на Джордж – лорд Луи Маунтбатън.

10. Исла Елизабет Филипс

Родена на 29 март 2012 година

Исла Филипс

Снимка: Getty

Исла е втората дъщеря на Питър Филипс и бившата му съпруга Отъм Кели. Тя се ражда като второ внуче на кралица Ан и Марк Филипс. Първото име на момиченцето е уникално – на шотландски то означава „остров“. Второто ѝ име, разбираемо, е в чест на прабаба ѝ кралица Елизабет II.

11. Савана Ан Филипс

Родена на 19 декември 2010 година

Савана Филипс

Снимка: Getty

Първото дете на Питър Филипс и Отъм Кели – Савана – е най-голямо от правнуците на кралицата. Първото ѝ име е уникално за кралското семейство и няма връзка с нито един от членовете му. Второто ѝ обаче е в чест на баба ѝ принцеса Ан, като го споделя с леля си Зара Филипс.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 1 година )
Grace на всички езици е "Благодат ".На немски е Gnade .Много невероятна измислица е че на латински е чар.Нима не сте чували "Amazing Grace "с шотландските гайди.Отказах се да чета.Измислена работа
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар