Много от нас си приготвят кисело зеле у дома, което да използват за любимите сармички, без които не може в дните между Бъдни вечер и Нова година. Но тъй като на 24 декември задължително всички ястия са постни, то в тях не бива да има месо.
След като ви дадохме една рецепта за сарми със стафиди и орехи, ви предлагаме да опитате тези с лозови листа. Те имат по-различен вкус, леко кисел, но не бива да бъдат подценявани, защото могат да се харесат и на по-изтънченото небце. За да си ги набавите, трябва да сте ги консервирали предварително в буркан или да си купите готови от супермаркета.
Готвачът Иван Савов ни предложи една много лесна за изпълнение рецепта – от Монтанско, която да изпробвате.
Необходими продукти:
- лозови листа за 5 порции; - 1 ч. ч. ориз; - 2-3 средни глави лук; - 1 домат; - олио; - 2 ч. ч. вода; - няколко стръка магданоз; - червен пипер и сол на вкус.
IStock
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в нагорещеното олио. Добавя се измитият ориз и се запържва леко. После се добавя водата, а после и настърганият на ренде домат. След няколко минути е готов.
Листата се пълнят и оформят с помощта на уред или ръчно. Нареждат се в подходяща тенджера. Заливат се с малко вода, като отгоре се покриват с чиния. Варят се на бавен огън за около час и половина.
Да ви е сладко!