IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да не се страхуваме от самотата?

23 май 2022 09 00

Вижте какво съветват психолозите

Снимка: Istock

Страхът от самотата често ни съпътсва, но на какво се дължи? Психологически жената може да не е успяла да се отдели от майка си или баща си и постоянно търси човек, който да замести нейния родител.

Ако човек изпитва силно чувство, например страх от самота или страх от загуба на любим човек, тогава в мозъчната кора се появява стабилен фокус на повишена възбудимост. Той някак мистериозно привлича външни стимули върху себе си и човекът попада в потока на „самоизпълняващи се страхове“ – на принципа „от каквото се страхуваме, това става“.

Психотерапията предлага борба с негативната доминанта чрез създаване на нова. Например, избор на реална цел - учене, професионално израстване, работа върху собственото си тяло, подобряване на здравето. Важно условие е новата цел да запали, да възбуди желанието за постигане. Начертайте образ на нов вие - красив, умен, здрав, с много невероятни, все още неоткрити достойнства.

Грижете се за здравето си

Понякога страхът от самотата е свързан с ниско ниво на жизнена енергия. Жена, която изпитва постоянно неразположение, търси силно рамо, подкрепа и помощ. Като правило сред мъжете е доста рядко да се намерят такива, които са готови да останат дълго време в ролята на медицинска сестра до болната си съпруга. По-полезно е да търсите не утешител, а начини за възстановяване на здравето и увереността. Има голям брой техники за успокояване на нервите и поддържане на здравето - йога, дихателни практики, хомеопатия, билколечение.

Пари

Има и други причини, поради които една жена се опитва да придобие постоянен и надежден партньор. Сред тях са икономически моменти, когато смята семейството си за гарант за оцеляване. Наясно ли сте с този вид страх? Опитайте се да бъдете разумни и да подсигурите позицията си с брачен договор. Заделете средства за детето – за образование, отдих. Изхвърлете предразсъдъците, че парите убиват любовта. Семейството е икономическа система, а не просто любовно съжителство на двама души.

Долу предразсъдъците!

Необходимостта да бъдете в двойка често е социално наложен стереотип. Ако се вслушате внимателно в себе си, се оказва, че вътре в нас има някой, който избягва връзките по разбираеми причини. Не искате да бъдете финансово зависима от мъж, така че трябва да завършите университет и да си намерите прилична работа. Мечтаете ли да живеете в чужбина, да защитите дисертация, да изпитате вкуса на свободния живот без деца и семейство? Не се страхувайте да бъдете честни, дори ако обществото не одобрява вашия независим избор. Ролята на „жертвата”, която се събужда всеки ден с мисълта „Връзката ми не работи!”, няма да доведе до добро.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари