IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 скандинавски трика за по-добър сън

5 март 2024 18 00

Ако страдате от проблеми със заспиването, опитайте тези решения

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Скандинавските страни, като Дания, Финландия и Исландия, постоянно се класират като едни от най-щастливите на планетата, според докладите за световно щастие на Gallup. Въпреки че вероятно има много причини за това, като универсалното здравеопазване и образование, както и акцентът върху баланса между професионалния и личния живот, не можем да игнорираме и съня, който също играе ключова роля, защото се оказва, че скандинавските народи също се класират на челните места по качество на съня. 

Всъщност техният скандинавски метод на сън, който включва спане с отделни завивки, ако имате партньор, мотивира хората по целия свят да проучат повече за други навици, свързани със заспиването в региона. 

5 скандинавски трика за по-добър сън

Проветрявайте спалното си бельо на открито

чаршафи istock

Снимка: iStock

Ако можете, окачете поне завивката си (но в идеалния случай и чаршафите и възглавниците) навън веднъж седмично за няколко часа. Правейки това, особено когато е по-хладно и сухо, ще премахнете задържаната влага – това ще намали натрупването на бактерии, лошите миризми и дори акарите, всички от които могат да доведат до лош сън. 

Отворете прозорците на спалнята

Голяма традиция в страни като Швеция, Финландия и Дания позволява на бебетата да спят на открито в количките си, без значение колко е студено – това се основава на убеждението, че чистият въздух е от съществено значение за растежа и благосъстоянието на детето. И може би са прави, защото изследванията показват, че по-ниските температури са най-добри за добър нощен сън. Версията на скандинавския обичай при възрастни е да отворите прозореца за няколко минути, преди да скочите в леглото, за да може да циркулира свеж, хладен въздух.

Пийте кафето си по време на разходка

кафе, разходка,

Снимка: iStock

Ако още не сте забелязали, скандинавците са дълбоко свързани с природата и тяхната външна среда. Друга културна норма е тяхната любов към fikas – шведска традиция, при която си правите почивка по средата на деня, за да се насладите на топла напитка като кафе или чай и сладкиш, обикновено на открито. Поемането на въздух на открито, дори само за 20 минути, всъщност може да подобри вашия циркаден ритъм, който регулира вашия цикъл сън-събуждане. Австрийско проучване от 2023 г. установи, че излагането на дневна светлина може да помогне за коригиране на нарушените циркадни ритми, което води до по-добър сън и по-високи нива на щастие.

Посетете сауна или вземете гореща вана

Сауните са съществена част от финландската култура и има смисъл – след дълъг, студен ден е невероятно релаксиращо да седите в уютна топла стая. Завършването на вечерта с този ритуал обаче може да бъде много полезно за съня ви, тъй като увеличаването и намаляването на топлината ще доведе до бързо охлаждане на основната температура на тялото ви, което ви подготвя за лягане.

Повечето хора обаче нямат достъп до сауна, така че добра алтернатива е парна баня един час преди лягане, за да започнете процеса на отпускане. Проучване на съня, проведено от изследователи от Тексаския университет, установи, че къпането един до два часа преди лягане, само за 10 минути, е свързано с подобрено качество и ефективност на съня.

Защо спането през деня е вредно и как да се отървем от този навик?

Спане поотделно – край на връзката или просто удобство?

Използвайте отделни завивки

сън, спане,

Снимка: iStock

И разбира се, не можем да забравим класическата скандинавска техника на двойки, които спят с отделни завивки. Това не само елиминира много от досадните странности, които идват със споделянето на чаршафите, но също така насърчава по-доброто регулиране на телесната температура. По-малко смущения и дискомфорт в крайна сметка ще доведат до по-дълъг дълбок сън.

За още новини от света на модата, красотата и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

КоментариКоментари