Коледните ви сладки не бухват и не можете да разберете причината? Не сте сами.
Плоските бисквити са често срещана кухненска материя, която може да накара много любители пекари да се почешат по главата. Именно затова събрахме пет потенциални причини за проблема, заедно с начините, по които да го избегнете при следващото печене. С тези пет съвета ще можете да отстраните всякакви пречки в процеса по създаване на вкусни и красиви коледни сладки и да сте сигурни, че следващата ви партида ще е триумфална.
Коледни сладки – 5 причини да не бухват
Неправилна температура на маслото/мазнината
Снимка: iStock
Повечето рецепти за бисквити изискват масло със стайна температура и има добра причина за това! За разлика от прекалено топлото масло, това със стайна температура може лесно да се аерира в процеса на кремообразуване, което помага на бисквитките да станат пухкави и леки. Въпреки че е изкушаващо да загреете маслото в микровълнова фурна, когато искате да е на стайна температура, устоите на желанието. Затопленото в микровълновата фурна масло ще бъде нещо средно между разтопено и омекнало и няма да може да задържи толкова много въздух. Това, от своя страна, може да е причината вашите бисквитки да са по-плоски, отколкото бихте искали.
Недостатъчно време за охлаждане
Снимка: iStock
Охлаждането на тестото за бисквити преди печене може да попречи на мазнината да се разтопи твърде бързо във фурната, което води до плоски бисквитки. Бъдете търпеливи и оставете тестото си да престои в хладилника за препоръчителното време, отбелязано в рецептата, преди да го изпечете.
Премесване на тестото
Снимка: iStock
Прекомерното месене на тестото за бисквитки създава допълнителен глутен, като се получава по-твърда, по-плоска бисквитка. Когато интегрирате мокрите и сухите съставки, разбърквайте само докато те се комбинират – не по-дълго от необходимото. Не се притеснявайте, ако са останали няколко ивици брашно!
Неправилна температура на печене
Снимка: Pixabay
Температурата на печене влияе върху това колко бързо бисквитките се надигат и разстилат, така че е изключително важно да оставите фурната да се загрее до правилната температура преди печене.
Набухватели с изтекъл срок на годност
Снимка: Pixabay
Да, бакпулверът и содата могат да се развалят. След като са отворени, най-добре е да ги използвате в рамките на шест месеца, така че не забравяйте да проверите срока на годност, преди да започнете печенето. Набухвателите с изтекъл срок на годност губят своята ефективност, което води до плоски бисквитки.