fallback

3 фитнес рецепти за есенен десерт

19 October 2025 08:00

Насладете се на уют и аромат, без да жертвате фигурата

Снимка: iStock

Лятото си отиде и много от нас сметнаха, че е време да се сбогуваме и с тренировъчната си рутина и движението. Всъщност летните тела се ваят през зимата, така че бързо обличайте клиновете и спортните сутиени за една кратка тренировка у дома или във фитнеса.

Едно от нещата, които харесвам в студеното време (може би и единственото), е възможността да стоя повече у дома и да приготвям лично храната си. Като човек, приел здравословното хранене като своя мисия, съм фанатик на тема съставки, хранителни вещества и макронутриенти. Ежедневието ми често включва броене на калории, следване на стриктни рецепти и рязането на един пай точно на 12 равни парчета, които да имат един и същи хранителен състав.

Да, знам, че звучи изтощително (и в действителност е така в началото), но правилното хранене е основен фактор за постигането на желаното тегло. Не говорим за стриктни диети, ограничения, глад или недохранване. Говорим за умереност, осъзнатост за това, което слагаме в чинията си, и поддържане на рутина, която не е скучна, затормозяваща или уморителна.

А какво по-успокояващо и повдигащо настроението от един хубав есенен десерт? Уютът и топлината вече се настаниха у дома и на преден план са ароматните свещи, приглушените оранжеви и жълти тонове, малко кестени тук-там и разбира се, желание за създаване на приятна атмосфера и в кухнята.

Днес сме ви събрали няколко фитнес рецепти, които са идеални за есента. Те съдържат основните за сезона съставки – ябълки и тиква, които можете да комбинирате по всевъзможни начини, за да създадете хубава почерпка за вас и вашето семейство. И спокойно, калориите сме ги изчислили, за да не се тормозите вие.

Приятно четене и готвене!

3 фитнес рецепти за есенен десерт

Тиквени палачинки

Снимка: iStock

Коя хубава сутрин не започва с топли и ухаещи палачинки? Това, че сте тръгнали по здравословния път на живота, не означава, че трябва да се откажете от любимите си ястия. Тези палачинки са идеални за фитнес режима ви и за есента.

Необходими съставки за 4 порции по 2 палачинки:

  • 125 грама бяло или пълнозърнесто брашно
  • 30 грама бакпулвер
  • ¼ чаена лъжичка сол
  • ½ чаена лъжичка смляна канела
  • 1 чаена лъжичка тиквена подправка (рецептата може да видите тук)
  • 60 грама консервирана тиква
  • 25 грама кафява захар или друг подсладител
  • 180 мл обезмаслено мляко
  • 120 мл белтъци или 3 големи белтъка
  • 10 мл кокосово масло
  • 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
  • Спрей за готвене

Инструкции:

  • Смесете всички сухи съставки в средно голяма купа.
  • В друга средно голяма купа смесете млякото, белтъците и консервираната тиква и разбъркайте до гладкост.
  • Смесете мокрите съставки със сухите и разбъркайте добре с лъжица, докато не останат сухи места. Не прекалявайте с разбъркването.
  • Загрейте голям незалепващ тиган или плоча на среден огън.
  • Напръскайте леко с олио, за да покриете палачинките, и изсипете малък черпак тесто за палачинки.
  • Когато палачинката започне да бълбука и краищата ѝ започнат да се стягат, я обърнете.
  • Повторете с останалото тесто.
  • Поръсете с кленов сироп, агаве, тиквено масло или любимите си топинги.
  • Хранителна стойност за 2 палачинки*:

    Калории – 172 kcal

    Въглехидрати – 34 грама

    Протеин – 9,5 грама

    Мазнини – 2,5 грама

    Фибри – 1,5 грама

    Захар – 2 грама

    Ябълкови кифлички

    Снимка: iStock

    Красив и вкусен завършек на дългия ден. Може да комбинирате една ябълкова кифличка с йогурт или плодове за здравословен снак по средата на деня.

    Необходими съставки за 12 порции:

    • 120 мл студена мътеница
    • 60 мл неподсладено ябълково пюре
    • 50 грама кафява захар
    • 10 мл екстракт от ванилия
    • 1 голямо яйце
    • Спрей за готвене

    Сухи съставки:

    • 120 грама бяло брашно
    • 125 грама универсално брашно
    • 15 грама бакпулвер
    • 1 супена лъжица смляна канела
    • 1/4 чаена лъжичка индийско орехче
    • 1/2 чаена лъжичка сол
    • 42 грама масло, охладено и нарязано на малки парченца
    • 250 грама нарязани на кубчета обелени ябълки

    Канелена глазура

    • 120 грама пудра захар, пресята
    • 1/2 чаена лъжичка смляна канела
    • Щипка индийско орехче
    • 30 мл студено обезмаслено мляко. Ако ви трябва по-добра консистенция, добавете още половин супена лъжица.

    Инструкции:

  • Загрейте фурната на 180 градуса.
  • Смесете първите пет съставки в средно голяма купа, като разбърквате с тел.
  • Напръскайте тава за печене със спрей за готвене.
  • В друга голяма купа смесете брашното, бакпулвера, канелата, индийското орехче и солта и разбъркайте с тел.
  • Нарежете охладеното масло, докато сместа не заприлича на едро брашно.
  • Добавете нарязаните на кубчета смлени ябълки
  • Добавете сместа с мътеницата, като разбърквате, само докато се навлажни.
  • Поставете тестото върху набрашнена повърхност и го месете леко четири пъти с набрашнени ръце.
  • Оформете тестото в кръг с диаметър 23 см върху тава за печене, с дебелина около 1 см.
  • С помощта на нож нарежете тестото на 12 парчета по цялата дължина.
  • Печете до златисто, около 18-20 минути, в зависимост от вашата фурна.
  • Поставете върху решетка за охлаждане за около 10 минути.
  • Междувременно, за да приготвите глазурата, смесете пудра захар, канела и индийско орехче с 2 супени лъжици мляко, като добавите още половин, ако е необходимо да получите консистенцията с правилна гъстота.
  • Разбъркайте до пълна гладкост.
  • Поставете кифличките върху пергаментова хартия и ги полейте с глазурата с помощта на лъжица – или поставете глазурата в дълбока купа и потопете горната част на всяка кифличка, след което я оставете на хартията да се втвърди.
  • Получават се 12 кифлички.
  • Хранителна стойност за 1 кифличка*:

    Калории – 184 kcal

    Въглехидрати – 37 грама

    Протеин – 3 грама

    Мазнини – 4 грама

    Фибри – 2 грама

    Захар – 19 грама

    Тиквен пай

    Снимка: iStock

    Необходими съставки за 10 порции:

    За плънката:

    • 425 грама тиквено пюре
    • 30 грама разбито масло, омекнало
    • 150 грама кафява захар
    • 120 мл обезмаслено мляко
    • 1 голямо яйце
    • 2 големи белтъка
    • 1/2 чаена лъжичка тиквена подправка – рецептата е тук
    • 1/2 чаена лъжичка смляна канела
    • 1/4 чаена лъжичка смляно индийско орехче
    • 1 чаена лъжичка екстракт ванилия

    За тестото:

    • 230-250 грама замразено тесто за пай, размразено до стайна температура.

    Инструкции:

  • Загрейте фурната до 180 градуса.
  • Поръсете леко голяма дъска за рязане или равна повърхност с брашно. Разточете кора за пай на стайна температура, така че да стане достатъчно тънка, за да отрежете около 30%. Така крайната ви кора е 140 грама.
  • Поставете я в 23 см форма за пай, като отрежете излишното тесто.
  • Сложете тиквеното пюре в голяма купа.
  • Добавете маслото и разбъркайте добре.
  • С помощта на електрически миксер смесете кафявата захар, млякото, яйцата, белтъците, тиквената подправка, канелата, индийското орехче и ванилията. Разбийте на средна скорост, докато сместа стане гладка.
  • Изсипете плънката в непечената кора за пай.
  • Печете около 70-75 минути или докато ножът, забоден в центъра, излезе сух.
  • Нарежете на 10 парчета и сервирайте с бита или кокосова сметана.
  • Хранителни стойности за 1 парче*:

    Калории – 137 kcal

    Въглехидрати – 25 грама

    Протеин – 3 грама

    Мазнини – 5 грама

    Фибри – 1,5 грама

    Захар – 16,5 грама.

    *Хранителните стойности може да варират в зависимост от съставките, които използвате.

    За още вкусни, здравословни и ароматни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

    Автор на статията:
    Дарена Найденова
    Сподели
    фитнес рецепти за десерт фитнес десерт десерт за отслабване есенни рецепти рецепти за есента есенен десерт Есен
    0 коментара
    fallback