IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уикенд дестинация: С деца на Витоша

25 октомври 2019 17 30

Предлагаме ви лек маршрут до хижа „Момина скала“

Уикенд дестинация: С деца на Витоша

Уикендите ни дават възможност да прекараме повече време със семейството и любимите си хора. Ако имате деца, то със сигурност знаете, че дори и да искате да поспите до по-късно, това е почти невъзможно, защото те стават рано и бързат да ви зададат въпроса: „Какво ще правим днес?“. След вкусната закуска идва момент, в който трябва да решите как да разнообразите времето им, така че хем да се движат, хем всички да са доволни.

Предполагаме, че не сте почитатели на разходките в мола, а от претъпканите паркове в София вече ви е омръзнало. В случай, че искате да заведете малчуганите на чист въздух в планината, но се чудите накъде да тръгнете, то днешното ни предложение в рубриката „Уикенд дестинация“ е точно за вас.

Витоша е особена планина. Пътеките там са безброй, но като цяло не всички стават за малки деца и начинаещи туристи с неподходящи обувки (не че не може да шляпате по маратонки, просто ще ви се подбият краката). На повечето пътеки денивелацията е сериозна, а също така са и доста каменисти. За сметка на това пък не са особено дълги.

Един идеален маршрут за разходка в планината с малко дете е този от местността „Златните мостове“ до хижа „Момина скала“, а ако ви стигнат времето и силите, може да продължите и до хижа „Камен дел“ (дотам е близо час).

С деца на Витоша

До „Златните мостове“ може да се придвижите с автобус 63. Имайте предвид, че превозното средство на градския транспорт е изключително пълно всеки път и понякога не може да се качите и се налага да чакате повече. Минава на около 30 мин., като последният автобус тръгва от „Златните мостове“ към София около 18 ч. За всеки случай, по-добре проверете разписанието преди да тръгнете, за да нямате главоболия с децата.

Чувствате се нещастни – пътувайте!

По-удобният вариант за много семейства е придвижването с кола, но в почивните дни, особено в неделя, паркирането е сложна задача. Ако тръгнете по-късно и стигнете на Витоша след 11 часа, не очаквайте да има много празни места.

С деца на Витоша

Относно самия маршрут, в центъра на местността има табели, по които да се ориентирате. Търсете тази за „Момина скала“ и поемате в нейната посока. Отначало се върви за кратко по асфалт, след това се минава покрай една бариера и огромна поляна с беседки, люлки и пейки за отдих.

Продължавате по табелите и постепенно навлизате в гората. Пътеката е широка и никак не е стръмна. Минава покрай малки рекички, има едно-две мостчета, на които децата винаги се радват. По пътя няма особено впечатляващи гледки, просто гора, но и тя си има своето очарование.

Преходът с малко дете (на около 3-5 години) отнема около час, зависи колко камъни и клечки ще реши да събира по маршрута.

С деца на Витоша

Пътеката свършва на асфалтовия път за колите, така че внимавайте, когато го пресичате. След като го направите, ще се озовете на огромната поляна пред хижа „Момина скала“. Там има пейки, скари за плаж, люлки и беседки. В почивните дни хижата е предпочитано място за отдих на много столичани и за хапване се чака доста, затова е добре да си носите нещо, което предварително сте подготвили. Има и сладкарница за почитателите на сладичкото.

С деца на Витоша

Имате ли още сили, може да продължите и към хижа „Камен дел“. Ако ли не – просто се върнете по същия път до „Златните мостове“. Там ще наградите децата с кочан варена царевица, която продават около пътя.

Да обиколиш Седемте чудеса на света за 7 дни

Ако сте по-смели, може да слезете и през пътеката за Боянското езеро, но имайте предвид, че тя е много стръмна и не е никак лесна надолу, особено когато носиш обувки 26 номер и си на 3-4 години. Преходът до Бояна надолу с деца е поне 2 часа.

С деца на Витоша

Снимки: Ралица Лазарова

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари