IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени: Не крещете на кучето си, разболявате го

12 ноември 2019 11 12

Четириногите ни приятели не обичат високите децибели

Снимка: Pixabay

От вечни времена кучетата са считани за най-добрия приятел на човека. Някои стопани дори приемат четириногите като част от семейството и никъде не отиват без тях. Понякога обаче, точно като децата, кучетата имат собствено мнение и правят неща, които са им забранени.

Тогава те биват навиквани или наказвани от своите стопани с цел следващия път да не се повтаря ситуацията. И макар да изглежда, че тази тактика помага, учени от Португалия имат новина за вас: Не крещете на кучето си!

куче - Pixabay

Експерти са направили проучване, според което наказанията и викането се отразяват зле на домашния ви любимец и на неговото здраве. В експеримента са участвали 90 кучета, които са били разделени на две групи. Първите 40 са подложени на тренировка с награди, а останалите били тренирани по метода с наказания и навикване.

След определено време учените сравнили нивата на кортизол в организма на кучетата, както и стресовите показатели. За целта, експертите са използвали слюнка от животните и са наблюдавали поведението им чрез видеокамери. Резултатите показали, че кучетата, които са били стресирани по-често се прозявали и облизвали устните си.

След като приключили тренировките на двете групи, учените поставили задача на участниците да намерят купичка с храна. Оказало се, че първата група, тренирана по метода с награди, стига по-бързо до целта.

куче - Pixabay

„Проучването ни показва, че кучетата, тренирани по метода на наказанието, изпитват по-големи проблеми със здравословното и психическото състояние, отколкото тези, които са подложени на тренировки с награда“, пишат учените в докладите си.

Хотелска верига предлага работа за куче

Според тях, подходът към четириногите ни приятели трябва да е същият, както към децата.

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари