IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да не казвате на хора, които скърбят по празниците

22 декември 2019 21 00

Опитайте се да ги разведрите

Pexels

Идва най-хубавото време на годината. На Бъдни вечер и Коледа всички се събират със семейството на трапезата, похапват вкусни гозби, вдигат тежки наздравици и се веселят. После идва посрещането на Нова година, а след това и имени дни. Няма нищо по-хубаво от това един дом да се изпълни с радостна глъчка за празниците. За съжаление тази идеална картина не важи за всеки, защото много хора нямат повод за празнуване.

Едни са сами и няма кой да ги посети, други имат здравословни проблеми и не им е до празненства, трети са загубили любим човек съвсем скоро или в дните около Коледа, с което всяка година им е изключително тежко по това време.

Много често разговаряме с хора, за които празниците не са най-любимото време от годината. Опитваме се да разведрим обстановката, но в повечето случаи се получава едно неловко положение и ние имаме чувството, че сме поредните, които „слагат сол в раната“. По думите на Дан Рейденберг, председател на Американската асоциация по психотерапия, човек трябва да внимава как се държи, защото може да изостри още повече тъгата на другия.

Ето няколко фрази, които не бива да казвате на скърбящ човек по празниците:

тъга Pixabay

Pixabay

1. „Усмихвай се, празници са“

Дори и да искате чисто и добронамерено да развеселите някого, не бива да изричате подобни думи. Психотерапевтът посочва пред „Huffington Post“, че казано на глас, това изречение увеличава мъката на човека, защото едва ли не значи, че когато има празници, човек трябва да спре да изпитва тъга и да се весели.

„Това ги наранява и ги кара да се чувстват още по-самотни“, обяснява Рейденберг.

2. „Следващата година ще бъде по-добра!“

В края на годината всички се замисляме какво сме успели да постигнем през изминалите месеци. Но за хората, които са в депресия или имат сериозни проблеми, нещата изглеждат доста неясно. Те просто осъзнават, че идва още една година, в която няма да бъдат щастливи. Ако старата е била неуспешна и няма с какво да се похвалят, когато чуят „Не се притеснявай, 2020 г. ще е по-добра за всички, всичко ще се промени“, ще ги разстрои още повече.

Според Райденберг, по-добре е да поканите такъв човек да празнува с вас или да го зарадвате с подарък, отколкото да му говорите по този начин. Опитайте се да го включите в някаква дейност – дали за украсяване или приготвяне на празничната трапеза, за да може и той да се почувства, че е значим и част от цялото.

Коледа Pixabay

Pixabay

3. „Колко месеца минаха от погребението?“

Според психолога Нанси Маршъл, ако се виждаме за първи път с човек, който е загубил близък, никога не бива да проявяваме любопитство и да разпитваме за това колко време е минало от погребението, какво ще правят с неговите вещи и наследство, ще продадат ли имотите му. Всякакви въпроси от този сорт не са подходящи, особено по празниците, когато се усеща липсата на покойника.

Специалистът съветва да не принуждаваме когото и да било да разказва за своята болка. Когато той е готов и има желание, сам ще започне темата.

4. „Нека да не мислим за това в момента“

Разбира се, добре е и все пак да не се държите сякаш нищо не се е случило. Изказването на съболезнования е първото нещо, което може да направите, но след това, ако някой все пак спомене покойника, внимавайте как ще реагирате. Фрази от сорта „Да не говорим сега за погребения“ или „Нека да не мислим за това в момента“, също не са подходящи.

Ако все пак изпаднете в неловко положение, може да поговорите за това какво е обичал да прави покойникът, кои са били любимите му ястия на Коледа и да го споменете с добро.

Според зодията: Какво да подарите на Коледа?

5. „Сигурно е на по-добро място“

Когато разговаряте с някого, чийто близък е починал, се опитвате да кажете нещо мило, но обикновено се получава доста конфузно. Фрази от сорта „Всичко ще се нареди“ и „Сигурен съм, че сега е на по-добро място“, също не са уместни и могат да натъжат още повече събеседника ви.

Няма формула за това какво да кажете, за да не се изложите и да не натъжите другия, но все пак може да изразите подкрепата си с думи като „Мога ли да направя нещо за теб?“, „Знам, че ти е трудно, ела да те прегърна!“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари