fallback

Как да приготвите: Баклава с ябълки

03 January 2020 08:30

Ако не сте правили подобен десерт по празниците

Бъдни вечер и Коледа минаха, посрещнахме Нова година, но серията от празниците продължава с Ивановден и Йордановден. Ако имате именик във вкъщи, то със сигурност трябва да се подготвите за гости, защото у нас все още се спазва максимата, че на имен ден не се кани. А пък дори и да нямате повод за вдигане на наздравици, не ви пречи да се поглезите с нещо вкусно.

Днешната рецепта, дадена ни от готвача Иван Савов, прилича много на тази за традиционната баклава, която всички похапваме по това време на годината. Само че тази е по-нестандартна – с ябълки.

Авторът на „Гозби у Северозапада“ разказва, че този вид баклава е много по-лека и приятна за небцето.

Ето какви продукти са ви необходими:

– 1 пакет кори за баница; – 3 ябълки; – 1 чаена чаша смлени орехи; – половин чаена чаша захар; – 3/4 чаена чаша олио; – пакетче ванилия; – канела на вкус.

За сиропа:

– 1 чаена чаша вода; – 1 чаена чаша захар.

Начин на приготвяне:

Измивате хубаво ябълките и ги настъргвате на по-едро на рендето.

Взимате подходяща тава, намазнявате я с олио и редите кора по кора. Всяка се поръсва с олио, като през една се редят ябълките, захарта, орехите и канелата.

Загрявате предварително фурната на 180 градуса и печете баклавата за около 25-30 минути.

След като баклавата с ябълки е готова, я оставяте настрани да се охлади и през това време приготвяте сиропа. После я заливате и оставяте да попие добре за една нощ.

Да ви е сладко!

Автор на статията:
Ваня Гъркова
Сподели
баклава Иван Савов баклава с ябълки идеи за десерт рецепта за баклава
0 коментара
fallback