IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5-минутно упражнение за подобрение на позата и намаляване на болката

10 март 2024 16 30

То също така ще ви помогне да изградите повече сила

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Имали ли сте чувството, че не сте дали всичко от себе си, когато напускате фитнеса след тренировка? Може би сте били недостатъчно мотивирани, уморени или пък просто не сте били в настроение за спорт. И вместо да се опитате да намерите нужната мотивация за тренировка, вие просто сте си мислили как да я приключите по-бързо и какво ще правите след това. Това може да накара всеки от нас да съжалява после и да се критикува, че не е дал всичко от себе си и не е осигурил на тялото необходимото му движение за деня. 

Спокойно, не сте единствените. Твърде лесно е да се направи тренировка, само за да я отметнете от списъка си с неща за деня. Но какво ще стане, ако в задачите си напишете „свързване с тялото“ вместо „фитнес“? Тази промяна на перспективата дали би могла да помогне за по-добри резултати? Вместо да тренирате, просто за да го правите, вашето намерение трябва да бъде свързано с почит към тялото и да му осигурите това, от което се нуждае – без значение какво означава това за деня. Тази идея се нарича соматично упражнение и става все по-популярна. 

Какво е соматично упражнение?

Терминът „соматика“ идва от по-широкото поле на соматичното движение. Според Healthline, терминът описва всяка практика, която използва връзката ум-тяло, за да ви помогне да изследвате вътрешното си Аз и да слушате сигналите, които тялото ви изпраща относно области на болка, дискомфорт или дисбаланс. Соматичното движение е осъзнаване или присъствие по време на тренировка и връзката с тялото ви. 

Този тип връзка може да бъде постигната чрез упражнения като пилатес или йога – бавни практики, които свързват дишането с движението, но най-вече се практикува чрез разтягане. По време на соматичните упражнения вашето намерение основно трябва да бъде свързване с тялото и да разберете от какво се нуждае вътрешното ви Аз, а не само да се движите, за да направите определен брой повторения или да се фокусирате върху външни фактори. 

@healwithbritt Struggle with dissociation? Give these a try and let me know if you begin more presence in your body and sensations?? #nervoussystemregulation #somaticexercise #dissociation #somaticexperiencing #anxiety#healing ♬ Chill Vibes - Tollan Kim

Практиката тук се фокусира върху това да сте в хармония с тялото си, да мислите за мускулите, които ангажирате, и да усещате къде тялото ви носи напрежение. По този начин вие получавате достъп до соматична енергия, позволявайки на вашите вътрешни нужди да направляват движението по начин, който премахва напрежението, вместо да принуждава тялото ви да се движи по определен начин. 

Какви са ползите?

Соматичните упражнения се използват за облекчаване на хронична болка, тъй като могат да повишат осъзнаването на сигналите на тялото и самоконтрола на симптомите. Соматичната терапия също е метод за освобождаване от травма, която е съхранена в тялото. Помнете, че тялото може да задържи емоции, които не са били освободени, а болката може буквално да прекрои физиката ви. 

Дори ако не изпитвате хронична болка или смятате, че имате напрежение, свързано със съхранени емоции, соматичните упражнения могат да бъдат полезни. Те могат да помогнат за всичко – от стойка до стегнато тазово дъно до мускулна сила, защото ви позволяват да създадете нови мускулни навици. Основно служат за пренастройване на мускулната памет и как мускулите ви реагират

Например, изпитвате много напрежение в бедрата и разчитате на други мускулни групи да понесат упражненията, така че да не натоварвате проблемната зона. Соматичните упражнения ви помагат да коригирате това, така че вместо да компенсирате по друг начин, може да освободите болката в мускулите, като промените движенията. Практиката не само може да ви помогне да укрепите правилно мускулите, но може да подобри мобилността, баланса и координацията. 

10 стречинг пози за всеки ден

Методът 3-2-8 – ключът към стегнато тяло

5 соматични упражнения, които да изпробвате у дома

1. За успокояване на болката в кръста

Легнете на постелката и отпуснете ръцете от двете страни на тялото с длани към тавана. Сгънете коленете и стъпете здраво на постелката. Фокусирайте се върху дишането. Поемете въздух, опитвайки се да изпълните корема. Представете си го като голям балон, който искате да напълните с въздух. След това бавно издишайте. 

2. За разтягане на цялото тяло

3. За намаляване на болката в раменете

4. За емоционално успокоение

5. За намаляване на болката в бедрата

За още новини от света на здравето и стегнатото тяло последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари