IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принц Хари, Меган Маркъл и Селена Гомес насърчават хората да се ваксинират

5 май 2021 10 40

Към звездното шоу ще се присъедини първото семейство на САЩ, както и Камала Харис

Снимка: БГНЕС

Помните ли големия концерт на Global Citizen през 2020 година точно в разгара на пандемията? Тогава световни изпълнители обединиха сили, за да направят специално събитие, което да зарадва милионите зрители на всички континенти, които тогава се бореха с изолацията и страха от заразяване с коронавирус. Организатор беше Лейди Гага и всеки един гост се показа от дома си, за да ни окуражи и да ни напомни, че сме заедно в тези тежки времена.

Сега Global Citizen отново смята да направи нещо мащабно, като целта този път е да насърчи хората да се ваксинират. В големия концерт, който ще се състои на 8 май, ще вземат участие принц Хари и Меган Маркъл, Камала Харис, Джо и д-р Джил Байдън и много други известни личности. Събитието ще бъде водено от Селена Гомес и ще бъде под наслов „Концерт, обединяващ света“.

Според официалното становище, концертът цели да увеличи доверието във ваксините и да помогне те да достигнат до всеки един човек по света. Той се организира заедно с инициативата „Ние можем да го направим“, стартирана от Белия дом по време на пандемията, за да повиши интереса на обществото към ваксинирането като същевременно промотира основните мерки за превенция като носенето на маски и социалното дистанциране.

В концерта обаче няма да участват само известни личности от Америка. Към тях ще се присъединят президентът на Франция Еманюел Макрон, министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо и министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович. На екран ще видим и Бен Афлек, Криси Тейгън, Дейвид Летърман, Джими Кимъл, Оливия Мън и Шон Пен.

Хари и Меган ще бъдат председатели на кампанията, ще отправят специално съобщение към зрителите по целия свят, в което ще говорят за това колко важно е да се осигури равен достъп до ваксините за всеки един. Двойката също така ръководи координирано усилие в частния сектор за набиране на средства за програма за споделяне на ваксини. Концертът ще зарадва публиката с изпълнения на Дженифър Лопес, H.E.R., J Balvin, Еди Ведър и групата Foo Fighters.

„За мен е чест да водя VAX LIVE: The Concert to Reunite the World. Това е исторически момент да насърчим хората по света да се ваксинират, когато има достъпни ваксини за тях, да накараме световните лидери да направят ваксините достъпни за всеки и да съберем целия свят на едно място за една вечер, изпълнена с музика. Нямам търпение да съм част от това“, казва Селена Гомес в официално съобщение.

По време на събитието Global Citizen ще отправи молба към филантропите и корпорациите да дарят средства за дози, за да могат да се ваксинират всички здравни работници по света. Концертът също така ще призове световните лидери и правителства да съберат 22,1 млрд. долара, за да могат да се изпратят два милиарда дози, тестове и лекарства срещу коронавируса към най-бедните страни в света до края на 2021 година.

„Като глобална общност ние сме в надпревара с времето и ключът към завръщането към нормалното ежедневие е ваксината. Трябва да изградим доверието към ваксините в световен мащаб и да насърчим хората да се ваксинират възможно най-бързо“, казва изпълнителният директор на Global Citizen Хю Еванс в изявление. Той допълва, че изпращането на ваксини по целия свят е от ключово значение за победата над пандемията.

Концертът ще бъде предварително записан на стадион SoFi в Лос Анджелис с подкрепата на щата Калифорния и здравните власти на Ел Ей. „Щатът Калифорния е благодарен на Global Citizen, че демонстрира какво можем да постигнем, когато се ваксинираме и насърчим другите да го направят“, казва губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм. Той допълва, че музиката и изкуството винаги събират света и го карат да празнува заедно.

Vax Live ще се излъчва по всички големи телевизии и радиостанции в САЩ, както и в канала на Global Citizen в YouTube. Концертът започва на 8 срещу 9 май от 3:00 часа българско време.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари