IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орландо Блум за срещата си с бежанци: Нещо, което винаги ще помня

16 май 2022 17 40

Той зарадва майки и деца, избягали от воюваща Украйна

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

В края на март Орландо Блум забрави за малко за бляскавите събития в Холивуд и насочи силите си към обикновените хора, които имат нужда от неговата помощ.

Докато останалите му колеги се наслаждаваха на вкусните ястия и напитки по време на наградите „Оскар“ и партита след това, актьорът беше част от сформирания екип на УНИЦЕФ, който помагаше на семейства, напускащи Украйна заради продължаващата война с Русия. Блум публикува няколко снимки в социалните мрежи, които разтопиха сърцата на последователите му.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UNICEF (@unicef)

Сега актьорът разказа малко повече за преживяването си в Молдова, където беше позициониран заедно с УНИЦЕФ, и за срещата си с бежанците. Като посланик на добра воля към организацията, Блум споделя, че подпомагането на бягащите от войната е нещо, което никога няма да забрави. Той е работил на границата между Молдова и Украйна, за да посреща пристигащите от размирната страна и да им осигурява подслон и храна.

„Видях майки, които пристигаха на границата шокирани и изморени след дългото и ужасяващо пътуване, за да избегнат бомбите и да намерят убежище. Видях семейства, които толкова бързо са напуснали домовете си, че притежанията им бяха ограничени само до дрехите, които носеха. Видях деца, които носеха любимите си плюшени играчки, незнаейки какво ги очаква след време“, пише Блум в есе за списание People.

Актьорът е работил в пространство, известно като „Синята точка“, описвано като „безопасно място, създадено от УНИЦЕФ и партньорски организации за жени и деца, пристигащи от Украйна“. Блум пише, че това място не само предоставя информация за родителите относно следващите им стъпки, но също така им осигурява шанс за почивка, докато някой друг се грижи за децата им. Екипите на УНИЦЕФ помагат и на деца, които са разделени от родителите си или сами прекосяват границата. Те са идентифицирани и са защитени от експлоатация или трафик.

„Като баща, бих направил всичко, за да защитя децата си, но все още не мога да осъзная през какви ужасяващи моменти е трябвало да преминат тези майки. Какви трудни решения са били принудени да взимат“, пише Блум.

Сред историите, които най-много са се запечатали в ума му, е тази на майка, която е напуснала Украйна с „треперещо и ужасено“ 2-годишно момче, след като съседната къща е била взривена. Спомняйки си за разговора им, Блум пише, че жената е казала, че е рискувала всичко за детето си и е благодарна, че повече няма да чуват сирените или пък да гледат света през прозореца.

Друга среща, която остава в съзнанието на актьора, е тази с молдовеца Игор, който носи играчки за децата и е приютявал бежански семейства.

„Заедно с 2,5 милиона деца, вътрешно разселени в Украйна, войната доведе до едно от най-бързите мащабни разселвания на деца след Втората световна война. Толкова много травма, толкова много млади животи. Нито едно от тези деца няма да бъде същото след това“, пише Блум.

Въпреки че вече е у дома, актьорът все още мисли за преживяното и какво би било, ако това се случваше със собствените му деца. Все пак той пише, че намира утеха и надежда в състраданието и щедростта на молдовския народ.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари