IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Погребението на кралица Елизабет: Коргитата и любимото ѝ пони я чакаха в двореца

20 септември 2022 14 30

Животните бяха една от страстите на покойния монарх

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

На 19 септември Великобритания и целият свят отдадоха последна почит на кралица Елизабет II. Тя ще остане в историята като най-дълго управлявалият монарх, отбелязвайки 70 години на трона само преди няколко месеца. 73-годишният ѝ брак с принц Филип пък беше най-дългият в историята на кралските семейства.

Кралица Елизабет II почина на 8 септември в замъка Балморал, заобиколена от любимите си хора. Последва 10-дневен траур във Великобритания, а на единадесетия ден ковчегът на монарха беше свален в кралския трезор в Уиндзор, за да бъде завинаги близо до тленните останки на крал Джордж VI, кралица Елизабет – Кралицата майка и принц Филип.

Погребалната церемония беше посетена от цялото кралско семейство, включително Меган и Хари, както и множество вишестоящи световни лидери. Множество телевизии в целия свят излъчваха на живо, като се очакваха повече от 4 млрд. зрители пред екраните. Единствените липсващи в Уестминстърското абатство бяха любимите животни на кралицата, които я чакаха у дома в Уиндзор.

Наблюдателни фенове забелязаха по телевизията, че една от забрадките на кралицата е поставена върху седлото на нейното любимо пони Карлтън Лима Ема. Черното животно седеше мирно на тревата, наблюдавайки процесията по посрещане на ковчега в Уиндзор. Елизабет носеше същата забрадка, докато яздеше понито си в парка на замъка Уиндзор през 2015 година.

Ема стоя на тревата пред любимия дворец на кралицата, за да я види за последен път преди тя да бъде прибрана в катедралата „Свети Георги“ до своите най-близки хора.

Любимите коргита на Елизабет също я посрещнаха за последен път. Кучетата стояха пред портите заедно с кралските помощници, за да видят как ковчегът на покойната им стопанка се прибира вкъщи. Санди и Муик бяха подарък за кралицата от сина ѝ Андрю през февруари 2021 година, за да ѝ правят компания, след като принц Филип беше приет в болница.

Страстен любител на кучетата, през целия си живот кралицата е притежавала повече от 30 коргита и доргита – смесица между корги и дакел. Сега домашните ѝ любимци ще бъдат отгледани от принц Андрю и бившата му съпруга Сара Фъргюсън.

„Коргитата ще се завърнат да живеят в Royal Lodge с херцога и херцогинята. Именно херцогинята намери кучетата, които след това бяха подарени на Нейно Величество“, казва близък източник пред списание People. Допълва, че Сара се е сближила много с кралицата именно по време на разходките с кучета и ездата, като дори след развода си с принц Андрю тя е идвала в двореца, за да продължи тези традиции с Елизабет.

По време на изненадваща среща с опечалените фенове пред замъка, принц Уилям им каза да не се притесняват за кучетата на баба му. „Видях ги онзи ден, което малко ме натъжи. За тях ще се грижат много добре“, уверява той от видео, публикувано от Sky News. Допълва, че сегашният им дом е много приветлив и кучетата ще бъдат глезени.

Известните коргита на кралицата бяха обичани вътре и извън стените на двореца. Техният образ може да се намери навсякъде из Великобритания, включително и в рисунките, отдаващи почит на Елизабет. В чест на златния ѝ юбилей през 2002 година, когато се отбелязаха 50 години от възкачването ѝ на трона, Великобритания се сдоби със специална монета, изобразяваща кралицата заедно с корги.

Любовта ѝ към конете е също толкова известна. Тя получава първия си на четиригодишна възраст. Покойният монарх притежаваше и яздеше стотици коне по време на управлението си, като през април от двореца пуснаха специална снимка в чест на 96-ия ѝ рожден ден. На официалния портрет, Елизабет е застанала между две бели понита – Байбек Кейти и Байбек Найтгейл.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари