IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Торта с крем дулсе де лече – как да я приготвите?

29 юни 2020 17 40

С вкус на карамел и шоколад

IStockphoto

След Петровден, има още серия от празници, които ни очакват това лято. Независимо имени дни или други поводи, когато става дума за вас или близък човек, ви се иска да почерпите с нещо домашно приготвено. Не че в сладкарницата няма готови торти, но друго си е да направите сладкиш, в който да вложите цялата си енергия и старание.

Знаете ли какво е дулсе де лече? Звучи като някоя дестинация, която задължително трябва да посетите, но всъщност е вкусен крем, с който може да направите торта и да изненадате гостите си. Тя е с вкус на карамел, шоколад и направо се топи в устата. Името идва от испански и в буквален превод означава сладко мляко. Според едно предание, прислужницата на Хуан Мануел де Росас често му приготвяла лечада – напитка от сварено мляко и полукарамелизирана захар. Веднъж била толкова заета, че забравила съставките на котлона и като се върнала, намерила гъста смес с кафеникав цвят. Опитала го и се оказало, че не е за изхвърляне. Така „се родил“ кремът „Дулсе де лече“, който става след сваряването на кондензирано мляко и малко захар на бавен огън.

Днес много сладкари приготвят най-различни десерти с дулсе де лече. Дори някои го слагат в кафето или като съставка за своя сладолед.

Ако имате специален повод, то днешната рецепта е за вас – торта с неустоимия крем. Ето и какви продукти ще са ви необходими:

За блата

– 3 яйца;
– 1 непълна ч. ч. захар;
– 1 ванилия;
– смлени орехи;
– 1 с. л. галета;
– 1 ванилия.

За крема

– 1 консерва „Сгущенка“ (готов дулсе де лече);
– 1 ч. ч. сладкарска сметана;
– 1 ванилия.

За глазурата

– 1 ч. ч. течна сметана;
– 200 г натурален шоколад.

дулсе де

IStock

Как да приготвите торта с дулсе де лече?

Всеки може да си приготви дулсе де лече у дома, но трябва да има повече време. Ако искате да опитате, може да си купите една консерва сладко кондензирано мляко. Нея трябва да варите на много бавен огън у дома, за около 4 часа, като тя трябва да е покрита с вода.

Има и вариант да си купите готов крем дулсе де лече, който се продава в руските магазини под наименованието „Сгущенка“.

Блатовете за тортата приготвяте след като разбиете жълтъците със захарта, която добавяте постепенно. Смесвате орехите с ванилията и галетата. Отделно разбийте белтъците на сняг и ги добавете по малко към жълтъците. Накрая към сместа добавете и сухите съставки и изсипете всичко във форма, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

После идва ред на приготвянето на крема, за който разбивате с миксер готовия дулсе де лече, като към него добавяте сметаната и ванилията, които сте разбили добре.

За глазурата на тортата варите сметаната и когато започне да кипи, натрошавате шоколада и бъркате с лъжица до пълното му разтапяне.

За сглобяването на тортата първо слагате малко от крема с дулсе де лече, отгоре блат и продължавате да редувате. Най-отгоре изсипвате шоколадовата глазура и оставяте тортата в хладилника. След няколко часа изваждате и гарнирате с настърган шоколад, ядки или дребни сладки по ваш избор.

Опитайте рецептата за тази невероятна торта, продуктите за която ще откриете ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

А ( преди 3 години )
Информация за "Сгущенка" не е точна. Има 2 вида от нея в руски магазини Берьозка - едната е бяла, която трябва я се вари както е описано в рецепта, на другата на етикета й се се пише- варена "ССгущенка"(цвят-карамел), ето тази може директно да се използва за крем. Иначе и двете се наричат"Сгущенка", което си е същото конднзирано мляко със захарта.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Иси ( преди 3 години )
Снимката на тортата не отговаря на описанието. Бихте ли публикували актуална снимка ?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар