fallback

Крем супа от червена леща – как да я приготвите?

06 July 2020 14:50

Тя е белена и се сварява по-лесно

Обичате ли леща? Много хора приготвят кафявата на яхния, но ако предпочитате крем супи, то трябва да си вземете червена. Тя е белена и се сварява много по-бързо от обикновената. А след като мине термична обработка, цветът ѝ става жълтеникав.

Червената леща е богата на много хранителни вещества. В 100 грама от нея има около 6,7 мг желязо, както и голямо количество протеини, които ни дават енергия. В сравнение с боба, тя е по-полезна за консумация култура. Пълна с фибри, тя подобрява храносмилането, а заради фолиевата си киселина, се препоръчва за консумация от бременни.

Крем супата от червена леща, за която е днешната ни рецепта, е идеално решение за обяд през лятото. Може да се сервира както топла, така и студена.

Ето и какви продукти са ви необходими:

– 250 г червена леща; – 1 зеленчуков бульон; – 1 глава кромид лук; – 2 моркова; – 1 картоф; – 2-3 скилидки чесън; – няколко стръка пресен джоджен; – няколко стръка пресен магданоз; – 3-4 с. л. зехтин.

IStock

За крутоните:

– 3-4 филии стар хляб; – сол, червен пипер и олио на вкус.

За запръжката на супата:

– 1 ч. л. червен пипер; – 1-2 с.л. олио.

Как да приготвите крем супата от червена леща?

Морковите се почистват, измиват се и се нарязват на дребни кубчета. Лукът също се нарязва на ситно и двете се задушават в тенджера за 2-3 минути. После се добавят нарязаните картоф и скилидките чесън.

След като зеленчуците омекнат, се добавя измитата леща. Наливат се 2 литра гореща вода и се оставя да ври за около 20 мин.

Когато лещата се свари хубаво, се добавя зеленчуковият бульон. Овкусява се и с подправките и се разбърква. След 5 минути всичко се пасира (в зависимост от вашия пасатор или блендер, може да се наложи да изчакате да изстине).

След като крем супата е готова, трябва да се погрижите за крутоните. Може да купите готови. Но ако разполагате със стар хляб, взимате няколко филийки и ги нарязвате на еднакви по големина кубчета. Запържвате ги в тиган с олио. Посолявате ги и накрая ги вадите и поръсвате с червен пипер.

Преди да сервирате крем супата от червена леща, трябва да направите запръжка (по желание). В загорещена мазнина слагате червения пипер и бъркате енергично с дървена бъркалка. С него поръсвате отгоре и слагате малко крутони за финал.

Пробвайте тази страхотна крем супа, продуктите за която ще откриете ТУК.

Автор на статията:
Ваня Гъркова
Сподели
крутони крем супа от червена леща червена леща полезни свойства крем супа с червена леща и картофи запръжка
2 коментара
fallback