Това твърдение предизвика широка дискусия в медицинските среди, защото да се определи полезната доза слънчеви лъчи се оказва нелека задача.
Специалистите от Холандия са направили 27 различни изследвания на хора, които се излагат периодично на слънце. Те са проследили появата и развитието на различни видове ракови заболявания като рак на простатата, на гърдата и на яйчниците.
В абсолютно всички случаи авторите на изследването са установили, че излагането на слънце намалява риска от рак. Дори хората, чиято кожа потъмнява по-бавно, също повишават устойчивостта си към ракови заболявания.
Предпазващият ефект на слънчевите лъчи се дължи на факта, че те помагат на организма да произвежда витамин D. Доказано е, че между 80 и 90% от дневната нужда от витамина хората си набавят именно чрез слънцето.
Освен това последните изследвания за причините за образуването на рак показват, че голяма част от заболелите страдат от липса именно на този витамин.
Не е известно какво количество витамин D е необходимо, за да си изгради тялото защита срещу раковите заболявания. Значение имат и храната и правилният режим на активност и почивка.
“Това в никакъв случай не означава, че трябва да се излагате на слънце съвсем безотговорно. Ултравиолетовите лъчи са вредни за кожата и трябва да се използват слънцезащитни кремове”, обяснява един от лекарите.
Той допълва, че в зимните месеци е особено важно да се използват всички слънчеви дни за разходка, отново със слънцезащитен крем, защото през студените месеци липсата на слънце намалява съдържанието на витамин D в организма.
Витамин D може да бъде открит и в рибата, яйцата и олиото за готвене.