IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните, които най-често причиняват натравяне

14 декември 2019 12 00

Внимавайте с пилешкото!

Снимка: Pexels

Смяната на сезоните често води и до смяна на хранителния режим. И шансът за хранително натравяне се покачва. Американският център за контрол по заразите извършва постоянен мониторинг на различни храни, за да идентифицира кои са най-опасни за хората и кои не.

Ето и резултатите:

В периода 2009-2015 година са записани 5760 случая на хранително натравяне, а диагностицираните болести вследствие на такива са над 100 000.

Какво точно причинява хранително натравяне

Категорията храни, която е отговорна за най-много хранителни натравяния е пилешкото. Според събраните резултати на Центъра, продукти от този тип месо са виновни за 3114 случая на нарушаване на храносмилането, ескалирали в болести – или казано по друг начин – 12% от всички случаи на хранително натравяне.

Пилешкото е предпочитано като добър източник на протеини, но поради различните начини на приготвянето му може да се окаже и опасно в случай, че не е добре сготвено.

Как да се предпазите

Важно е да консумирате прясно пилешко и да го минете през сериозна топлинна обработка преди консумация, тъй като е сред носителите на бактерията салмонела.

Съвети за приготвяне на пилешко месо:

– Преди да приберете суровото пилешко в торбата, го изолирайте с найлоново пликче, за да не докосват соковете му други храни;

– Измийте ръцете си с топла вода в продължение на поне 20 секунди, след като сте пипали сурово пилешко месо;

– Използвайте отделна дървена дъска за рязане на пилето;

– Не поставяйте друга сготвена храна на мястото, на което сте рязали сурово пилешко;

– Измийте приборите и дъската, която сте ползвали за готвене на пилето с гореща вода и сапун;

– Печете пилето поне на 180 градуса;

– Поставете в хладилника остатъците от пилешкото най-късно два часа след приготвянето му.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари