IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приятелите удължават живота

9 април 2015 06 40

Как да ги привлечем и запазим

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Има моменти, в които предпочитаме да сме сами, но в дългосрочен план самотата е опасна за живота! Това поне твърди ново изследване, публикувано в Perspectives on Psychological Science. Хората без приятели живеят по-малко, смята екипът, провел проучването.

Според него самотата има ефекта на вредни навици като пушенето и алкохолизма и се равнява на консумацията на 15 цигари на ден. Тя е особено опасна за хората над 65 години.

„Добрите приятели са по-ценни и от най-скъпите ни вещи. Те предлагат нови перспективи в живота, компания, кураж, емпатия, любов и други важни неща, осмислящи съществуването ни“, казва Талия Фърман, автор на книгата „Обичай тялото си“.

Тя предлага и три ключови съвета, с които може да създадете и развиете подобни приятелства:

1. Мислете за невербалната комуникация

Фърман съветва хората да следят знаците, които тялото им издава. „Невербалната комуникация е важна, за да накара хората около вас да се чувстват комфортно и желани“, казва авторката.

2. Използвайте по-малко технологии

Социалните медии са чудото на 21 век, но те убиват личната комуникация, убедена е Талия. Срещите очи в очи и вербалното общуване са много по-емоционални, зареждащи и мотивиращи, отколкото писането онлайн с (не)познати.

3. Бъдете добър събеседник и не се страхувайте да изразявате мнение

Понякога човек влиза в ролята на слушател, друг път на съветник, а в трети случай на критик. Важно е комуникацията да е открита и всеки да може спокойно да каже какво мисли по темата. Критиката е градивен инструмент на общуването и не трябва да бъде пренебрегвана.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари