IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Здравословното отслабване е с 1 кг на седмица

28 февруари 2020 14 30

Не се подвеждайте по социалните мрежи

Снимка: iStock

Всички знаем, че отслабването изисква време и усилия. Зависи от много фактори, включително начин на хранене, физическа натовареност и нивото на стрес, което организмът получава всеки ден. Един от най-важните въпроси, които тревожат хората, поели към промяната, е това колко може да се отслабне за една седмица.

По този начин човек ще разбере кога точно да започне с тренировките и лишенията и дали ще бъде готов за лятото. Експертите обаче твърдят, че няма точна формула, по която да се изчисли по колко точно килограма трябва да губим на седмица. Въпреки това, те имат няколко съвета, които всеки трябва да следва, за да поддържа желаното си тегло.

Според д-р Лорън Слейтън, добре е да се стремим към отслабване с максимум 1 кг на седмица, защото това е най-здравословният начин за тялото ни. По този начин ще ни бъде и по-лесно да задържим килограмите си и да следим телосложението и резултатите, които постигаме. Според нея, драстичното отслабване с повече от 1 кг на седмица, няма да даде същия дълготраен резултат.

Експертите споделят, че има седем основни фактора, които играят огромна роля при отслабването.

1. Водно тегло

Когато започнем да отслабваме, тялото ни понякога може и да лъже за това какво изгаря. „Ако започнете да губите твърде много килограми бързо-бързо, това най-вероятно не са мазнини“, казва д-р Александра Сова пред „Women's Health“. Тя добавя, че това е само вода и напомня на своите пациенти да не бързат да се радват, защото това тегло бързо се възвръща.

отслабване, метър

Снимка: iStock

Затова Сова съветва хората да не си правят заключения още в първите дни от тренировките. Независимо, че кантарът показва различни стойности всеки път, човек не трябва да се отказва и да преследва крайната си цел.

„Понякога късните резултати са добър знак, че тялото ви наистина губи излишните калории“.

Сова допълва, че често хората се радват на бързите резултати, но скоро разбират, че всъщност изгорените „калории“ са просто вода.

2. Калориен дефицит

Ако смятате сериозно да се захванете с отслабването, трябва да се фокусирате и върху приема си на калории. Д-р Диана Кадер съветва да се свържете с личния си лекар, който да ви направи анализ на биомпедансния състав на тялото, за да разберете от какво трябва да се откажете.

диета -

Снимка: iStock

Този анализ взима предвид мускулната маса и количеството калории, които тялото ви гори, когато е в покой. На база на тези показатели се калкулира колко калории трябва да консумирате на ден, за да отслабнете с до 1 кг на седмица.

„По принцип трябва да ядете с 500 калории по-малко от тези, които горите на ден“, казва Кадер.

Например, ако горите по 1300 калории, когато сте в покой и 350, когато тренирате, това прави общо 1650 калории на ден. Тоест, трябва да се насочите към хранителен режим, в който приемате около 1150-1250 калории на ден, за да може да отслабвате здравословно и да задържите теглото си дълго време.

3. Мускулна маса

Ако започнете да губите килограми твърде бързо, може би горите не само вода, но и мускулна маса вместо мазнини. Затова е много важно да заложите и на силови тренировки, а не само на кардио.

5 важни стъпки за добра фигура

Тежестите ще ви помогнат да натрупате мускулна маса и да изгаряте повече калории. Кадер казва, че силовите тренировки помагат за по-бързото и ефективно отслабване.

4. Сън

Тези от вас, които обичат да стоят будни през нощта, може да помислят за промяна в режима си. „Седем часа сън са от съществено значение за отслабването“, казва д-р Александра Сова. Тя признава, че част от нейните пациенти, които имат проблеми със загубата на тегло, страдат от безсъние или заспиват твърде късно през нощта.

сън, жена

Снимка: iStock

Тези проблеми със съня могат да повлияят на тялото ви, защото не получава правилната оксигенация, което води до умора през деня. „А когато сте уморени, тялото ви се нуждае от въглехидрати за енергия“.

5. Стрес

В днешно време стресът е постоянна част от нашето ежедневие. Дали ще се тревожите за децата, за работа или за нещо съвсем друго, рядко намираме ден, в който да сме напълно спокойни. Затова експертите съветват да се опитаме да не мислим негативно и да се съсредоточим върху хубавите моменти.

6. Проблеми с щитовидната жлеза

Дами, ако страдате от проблеми с щитовидната жлеза, може да изпитвате трудности при отслабването. „Когато имате подобно състояние, процесите в цялото ви тяло се забавят“, казва д-р Диана Кадер.

Фитнес треньор: Забравете за фастинга, яжте на всеки 2-3 часа

Това включва бързината, с която горите калориите и скоростта на метаболизма ви. Тези два фактора са от изключително значение за загубата на килограми. Затова експертите съветват да посетите личния си лекар преди да започнете с тренировките и диетите.

7. Храната

Този фактор е известен на всички, но много малко хора го разбират правилно. Начинът ви на хранене преди, по време и след тренировките е от изключително значение за това колко бързо ще отслабнете и дали ще задържите желаните килограми.

кето диета

Снимка: Pexels

Според Националната академия по медицина на САЩ, един възрастен трябва да приема по минимум 0,8 грама протеин за всеки свой килограм на ден. Ако в същото време искате и да натрупате мускулна маса, то трябва да увеличите протеина.

Има и няколко съвета, които да следвате, за да засилите ефекта на отслабването:

> Не яжте късно вечер.

> Яжте повече протеини.

> Заложете на тежестите.

> Опитайте тренировки в стил HIIT.

> Пийте повече вода.

> Следете калорийния си дефицит.

> Консултирайте се с експерт.

В заключение, отслабването е различно приключение за всеки от нас. Не се фокусирайте върху резултатите, които приятелите ви постигат и не се сравнявайте с това, което виждате в социалните мрежи. Отслабването изисква време и постоянство.

Диета DASH – как да отслабнете с нея

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари