IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни за здрави бели дробове

23 март 2020 14 30

Какво да хапваме за по-добра функция на дихателната система

Снимка: Pexels

По време на пандемията от коронавирус е добре да се храним здравословно и да спазваме лична хигиена. COVID-19 атакува дихателната и сърдечносъдовата система и покосява хора, които имат предходни здравословни заболявания като астма, бронхит и други. Затова специалистите съветват да се грижим добре за белите си дробове особено във време като днешното.

Освен че трябва да мием ръцете си редовно и обилно, трябва да знаем и как да предпазим белите си дробове по време на пандемията от коронавирус. Има определени храни, които са нужни за здравето на дихателната ни система и които трябва задължително да включите в менюто си.

Ето кои са те:

Орехи

Те са добър източник на омега-3 мастни киселини и предпазват от инфекции. Съдържат голямо количество витамин Е, който е от изключително значение за борбата с различни грипоподобни болести, към които спада и COVID-19.

орехи, ядки

Снимка: Pixabay

Консумацията на една шепа орехи всяка сутрин ще подсили имунната ви система, ще подобри циркулацията на кръвта и ще увеличи капацитета на белите ви дробове.

Зелен чай

Зеленият чай съдържа в себе си силни антиоксиданти, които предпазват от възпаление в тялото и служат за по-бързото оздравяване. Богат е на полифеноли като епигаликатехин, който има мощно имуномодулиращо действие и намалява риска от възникване на инсулт и сърдечносъдови заболявания. Той също така намалява нивата на инсулина и глюкозата в кръвта.

зелен чай

Снимка: Pixabay

Зеленият чай намалява и риска от развитие на канцерогенни клетки в белите дробове. Освен със съдържание на епигаликатехин, тази напитка може да се похвали и със съединението теофилин, което подобрява функцията на дихателните пътища и облекчава затрудненото дишане.

Чесън

Той има силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които ви предпазват от оксидативния стрес в белите дробове. Това е състояние, при което се наблюдава липса на антиоксиданти в организма. Влиянието на оксидативния стрес е пагубно за здравето ни, тъй като стои в основата на стареенето и увреждането на клетките и развитието на някои заболявания.

чесън IStock

Снимка: iStock

Според китайско проучване, публикувано в списание „Cancer Prevention Research“, консумацията на суров чесън поне два пъти седмично е свързана с по-нисък риск от развитие на рак на белите дробове.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари