IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да правите, ако имате леки симптоми на COVID-19?

25 март 2020 14 30

Доста от заразените са поставени под домашна карантина

Снимка: iStock

След като беше обявено, че новият коронавирус се счита за пандемия, много от хората хукнаха към магазините, за да се запасят с различни продукти. Със сигурност имате тоалетна хартия, която да ви стигне за цялото лято, но знаете ли какво ви трябва, ако се заразите с COVID-19?

Въпреки множеството рестрикции и социалната изолация, според епидемиолози голяма част от световното население ще се зарази с коронавирус. Това е така, защото все още не сме развили имунитет за тази болест и тялото ни е податливо на нея.

Добрата новина е, че около 80% от заразените с COVID-19 в Китай са изкарали болестта с минимални симптоми и не се е налагала лекарска помощ. Именно от азиатската страна тръгна новият коронавирус, но нещата там вече започват да се подобряват и хората се завръщат към нормалното си ежедневие.

Сега епицентърът е Европа, където най-засегнати са Италия, Испания, Франция и Германия. В България броят на заразените постоянно расте, но и тук голяма част от хората са поставени под домашна карантина и се възстановяват без лекарска намеса.

„Има няколко прости стъпки, с които може да се подготвите за евентуална поява на леки симптоми, ако сте били в контакт с болен от COVID-19“, казва д-р Дженифър Уилямс пред „Healthline“.

Ето кои са те:

1. Създайте си план за действие

Според д-р Лиса Айд, е добре да бъдете подготвени за сценарий, в който се разболявате от коронавирус. Не е нужно да се паникьосвате, а да мислите рационално и спокойно. Хубаво е да направите списък с продукти, които ще са ви нужни за следващите 14 дни. Не се презапасявайте ненужно, а вземете само най-необходимото.

Също така е добре да си направите списък със спешни контакти, включващи ваши близки, ако имате нужда от помощ. Намерете възможност да ви се доставя храна до вкъщи и не забравяйте да комуникирате често с приятели, роднини и колеги.

коронавирус изолация

Снимка: iStock

Другото, което не трябва да пропускате, е хигиенната грижа. Снабдете се с достатъчно антибактериални кърпички и сапун, но не прекалено, количество тоалетна хартия.

„Когато купувате храна, помислете за такава, която издържа дълго време и е засищаща. Тук влизат ориз, паста, консерви, сушени плодове, супи и замразени зеленчуци“, казва Айд пред „Healthline“.

Пресните плодове и зеленчуци също са важни за набавянето на витамини.

2. Списък за пазаруване

Освен хранителни продукти ви трябват лекарства и други неща, които трябва да си набавите.

> Вода

Водата трябва да ви бъде на върха на списъка с покупки. COVID-19 прилича на всяка друга грипоподобна инфекция, при която тялото отслабва и се дехидратира. Затова е важно да имате достатъчно питейна вода за времето, в което ще сте поставени под карантина, ако се заразите.

Според лекари, нужното количество течности на ден за мъжете се равнява на 3 литра, а за жените – 2 литра.

>Обезболяващи

„Най-доброто лекарство е това, което може да намали главобола, болките в тялото и температурата“, казват лекарите. Тук е добре да използвате парацетамол, ако изпитвате леки симптоми на COVID-19.

„Много хора, заразени с коронавирус, имат силна кашлица“, казва д-р Бенарох. Тя допълва, че е добре да продължите да взимате рутинните си респираторни лекарства, ако страдате от астма или друго подобно заболяване.

болен, грип

Снимка: Pixabay

Бенарох казва, че лекарствата за кашлица без рецепта не са ефективни, но може да се опитат и различни методи като мед, който може да успокои състоянието.

> Витамини

Витамин C и Цинк са от изключително значение за подсилване на имунната система. Експерти съветват да приемате около 1 до 3 грама на ден витамин C заедно със здравословна диета, която включва множество плодове и зеленчуци.

„Цинкът се превърна в едно от най-популярните предложения за намаляване на симптомите на коронавирус“, казва д-р Мортън Тавел пред „Healthline“. Той допълва, че все още няма официални доказателства как цинкът действа на COVID-19, но се знае, че той има антивирусни свойства.

>Термометър

Задължително трябва да имате термометър, за да следите температурата си през целия ден. Лекарите препоръчват да го правите по два пъти на денонощие и да сравнявате показателите.

Въпреки че много от хората карат COVID-19 с леки симптоми, има вероятност те да се засилят. Ако не усещате подобрение в продължение на няколко дни, задължително трябва да се свържете с вашия лекар и да потърсите неговото съдействие.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари