IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да разберете дали имате температура без термометър?

1 април 2020 08 40

Има няколко симптома, които ще ви помогнат, ако нямате устройство подръка

Снимка: iStock

В момента светът е скован от пандемия. Коронавирусът навлезе с бързи темпове във всяка една страна и взима жертви всеки ден. Все още се търси ваксина, която да победи заразата, но дотогава ние трябва да си останем по домовете и да се изолираме от всички външни контакти.

Симптомите на COVID-19 са много подобни на тези на обикновен грип, което прави разпознаването на вируса още по-трудно. Един от тях е висока температура над 38°C, породена от инфекция или заболяване. Термометрите могат да се използват за измерване на температурата, но е възможно да я заподозрете и без тях.

температура Pexels

Снимка: Pexels

Придружаващите я симптоми често са болки в тялото, зачервена кожа, изпотяване или дехидратация. Познаването на тези фактори може много лесно да ви каже дали имате висока температура, или не.

Болките в тялото, главоболието и отпадналостта са много чести при хората с температура над 38°C. Те се проявяват при вируси като грип или обикновена настинка и са в резултат на имунния отговор спрямо инфекцията.

Много хора изпитват втрисане или треперене, дори когато температурата им не е много висока. Това е така, защото тялото се опитва да повиши температурата ви, за да разбере причината за инфекцията. Хората, които усещат втрисане, все още се чувстват горещи на допир и е добре да бъдат облечени в по-леки дрехи.

грип -

Снимка: iStock

Друг симптом на високата температура е зачервяване на лицето, особено в областта на бузите. Това се случва, когато тялото разшири кръвоносните съдове – процес, известен като вазодилатация, който увеличава притока на кръв към кожата и причинява зачервяване.

Последният фактор, индикиращ за висока температура, е потенето. Това е опитът на тялото да регулира температурата и да се охлади, но той е опасен, ако не пиете достатъчно вода. „Чрез изпотяването може да загубим значително количество течност“, казва д-р Йордана Хабер пред „Insider“. Ако мислите, че имате температура, следете за признаци на дехидратация, включително сухота в устата или прекомерна жажда.

Когато се опитват да диагностицират висока температура, хората често докосват челото си. Това обаче няма как да сработи, ако сами искате да установите това, защото цялото ви тяло е горещо. Трябва друг човек, който е с различна телесна температура, да докосне челото ви и да разбере какво е състоянието ви. Най-ефективно е, когато другият човек докосне собственото си чело и тогава пипне вашето. Така ще разбере разликата в температурите, ако има такава.

Кога да потърсим лекар?

Като цяло е по-важно да се наблюдават симптомите на високата температура и колко тежки са те, а не самите градуси. „Не се интересуваме от градусите, а от здравето на пациента“, казва д-р Кътлър.

Например, децата често имат висока температура, но действат нормално. В този случай те най-вероятно нямат нужда от медицинска помощ. Въпреки това, някои хора с тежки симптоми като значително объркване или затруднено дишане задължително трябва да потърсят лекар, дори и да имат ниска температура.

Ако имате висока температура и скоро сте били в контакт със заразен с COVID-19, също трябва да потърсите лекарска помощ, но по телефона.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари