IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните, които причиняват подуване на стомаха

10 юни 2020 08 50

Ако искате да се справите с проблема, по-добре ги изключете от менюто си

Снимка: Pexels

Подуването на стомаха, за съжаление, е нормална и естествена част от живота. Въпреки това, някои храни определено допринасят за проблема повече, отколкото други. Има хранителни вещества, които телата ни не храносмилат правилно и по този начин се получава подуването.

Това най-често са късоверижни въглехидрати, които не могат да бъдат усвоени от тънките черва, така че вместо това те попадат в дебелото черво, където ферментират. Този процес на ферментация води до газове и подуване. Проблемът е особено дразнещ през лятото, когато искаме да облечем по-прилепнали дрехи, но се срамуваме от подутия си корем.

Независимо колко сме тренирали през зимата и по време на изолацията, издуването на стомаха няма нищо общо с общото ни физическо състояние. Затова независимо дали имате затруднения с храносмилането, или просто искате да избегнете подуване, има някои храни, от които трябва да стоите настрана, за да си решите проблема.

Млечни продукти

Сиренето и млякото могат да причинят проблеми с храносмилането, особено ако имате непоносимост към лактоза или сте чувствителни към нея. Лактозата е естествена захар, която се намира в млечните продукти, а хората, които имат непоносимост към нея, нямат необходимите ензими за разграждането ѝ в организма.

кефир, жена,

Снимка: iStock

За щастие, има много млечни заместители, като соево и бадемово мляко, които са идеални за тези, които имат непоносимост към лактоза или просто търсят начин да избегнат млечните продукти.

Кръстоцветни зеленчуци

Броколи, карфиол, брюкселско зеле и кейл попадат в категорията на кръстоцветните зеленчуци. Тези храни са с високо съдържание на редица хранителни вещества като фолат, витамин C и фибри. Смята се, че дори помагат за предотвратяването на рак.

Но те също така съдържат рафиноза – вид въглехидрат, който тялото ни не може да разгради, тъй като липсва определен ензим за тази задача. Вместо това рафинозата се ферментира от бактерии, което е основната причина за поява на газове и подуване на корема.

Ако не искате да се откажете от тези зеленчуци, опитайте да ги печете или да ги задушите, за да може организмът да ги усвои много по-лесно.

Храни с високо съдържание на натрий

Много от нас консумират по-голямо количество сол от препоръчителното. Естествената реакция на тялото при увеличен прием на тази подправка, е да задържа вода, която причинява подуване. Според експерти, дневната доза натрий трябва да е 2300 мг на ден. Хората, които страдат от диабет или високо кръвно, трябва да консумират само 1500 мг на ден.

Пакетираните и преработени храни като готови супи, газирани напитки и предварително приготвени сосове, обикновено съдържат големи количества натрий.

Бобови растения

Това наименование се отнася за растения, които произвеждат плодове в шушулка. Тук се включват боб, грах, леща и соя. Всички тези храни са с високо съдържание на фибри и протеини, което ги прави перфектни за организма ни, но в същото време те са и трудноусвоими.

боб IStock

Снимка: iStock

Тъй като бобовите култури са пълни с фибри, които телата ни не могат да абсорбират, бактериите в червата ни се заемат с тази задача. Това предизвиква газове и подуване на корема. За да избегнете проблема, опитайте да заместите бобовите растения с пълнозърнести храни, които са лесни за храносмилане.

Тук попадат ориз или киноа. Също така може да накиснете сушен боб за една нощ, за да разградите несмилаемите фибри.

Ябълки

Ябълките съдържат три неща, които допринасят за газовете и подуването на корема – фибри, сорбитол и фруктоза. Последните две са естествени захари, въпреки че сорбитолът често се използва като изкуствен подсладител в храните.

Други плодове, които съдържат сорбитол са праскови, круши, сини сливи и сливи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари