IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 причини защо не отслабвате и съвети как да се справите с упоритите килограми

7 декември 2020 14 30

Грешният прием на калории и алкохолът са в челото на списъка на Ариана Чао

Снимка: iStock

Съществуват безброй ръководства за това как да отслабнете, което затруднява избора на най-подходящото за вас. Преди обаче да започнете да намалявате килограмите, много е важно да прецените дали въобще трябва да го правите и ако да – как да постигнете целта си здравословно.

Хубаво е да се консултирате със специалист преди да започнете режима си, тъй като той може да ви помогне да изберете правилния начин за отслабване. Също така може да определи най-безопасния метод, въз основа на вашите собствени здравни нужди. Докато загубата на излишни килограми може да помогне за намаляване риска от сърдечно заболяване и диабет, прекомерното отслабване може да донесе със себе си набор от здравословни проблеми като умора, слабост в костите и проблеми с плодовитостта.

След като сте започнали здравословен план за отслабване, винаги има риск да не загубите толкова килограми, колкото искате. Коригирането на диетата или нивото на активност може да е това, което ви е необходимо, за да постигнете резултатите. Понякога обаче усилията не се увенчават с успех.

Ето няколко често срещани причини, поради които не отслабвате

1. Приемате много калории

За да отслабнете, трябва да приемате по-малко калории, отколкото изгаряте. Това се нарича калориен дефицит. Ако имате излишък на калории, тялото ви ги съхранява като мазнини. За да сте сигурни, че консумирате точното количество калории, наблюдавайте храненето си и физическата си активност. Може да го направите чрез различни фитнес приложения или като си водите хранителен дневник. Според проучване от 2006 година, хората, които планират храненията си и проследяват приема на калории, успешно отслабват и поддържат желаното тегло.

2. Пиете много алкохол

Алкохолът е енергийно плътен, което означава, че съдържа голямо количество калории. В един грам се съдържат 7 калории, докато същото количество въглехидрати има само четири. Алкохолът също така може да развали диетата, като ви направи по-склонни да избирате висококалорични храни.

Проучване от 2018 година, направено сред хора с наднормено тегло и хора, страдащи от затлъстяване и захарен диабет, установява, че пиенето на алкохол кара тялото да изгаря по-малко калории. Резултатите показват, че намаляването на спиртните напитки може да подобри поддържането на здравословно тегло и да предотврати затлъстяване.

женска наздравица,

Снимка: iStock

Коктейлите са особено калорични поради съдържанието на плодови сокове и други захарни съставки. Например, една пиня колада може да съдържа 526 калории. Ето защо, ако се опитвате да отслабнете, е важно да ограничите приема на алкохол, за да останете в границите на нормалното си тегло.

3. Не пиете достатъчно вода

Пиенето на вода може да ви помогне да отслабнете, като засили метаболизма и потисне апетита. Проучване от 2017 година показва, че пиенето на 500 мл вода увеличава енергийните разходи с 24% при лица с наднормено тегло или затлъстяване. Освен това, друго изследване сравнява участниците, страдащи от затлъстяване, като ги разделя на две групи. Първата пие две чаши вода (500 мл) преди хранене, а другата – не. Резултатите показали, че тези, които пият вода са загубили почти 1 килограм повече.

Ако обикновено пиете сладки напитки, заменете ги с вода. Това не само ще ви поддържа по-хидратирани, но и ще ограничи приема на захар.

4. Не спите достатъчно

Недостатъчният сън също може да затрудни отслабването. Проучване показва, че хората, които спят 8 часа и половина губят с 2 килограма повече от тези, които спят с три часа по-малко. Лишаването от сън може да навреди на метаболизма, както и да наруши правилната функция на хормоните, които регулират апетита.

безсъние ISTock

Снимка: iStock

„Ако хората са сънливи и уморени, е по-вероятно да изберат храни, които са по-енергийно плътни, съдържат повече захар или въглехидрати“, казва Ариана Чао пред Insider. Тя добавя, че будуването късно вечер също може да ви накара да посегнете към нещо вредно като сладкиш или чипс.

5. Стресирани сте

Стресът затруднява отслабването, защото влияе на метаболизма. Според Чао, когато хората са стресирани, те посягат към по-вредни храни, за да се успокоят. Освен това те нямат мотивация за физически упражнения или здравословно готвене. Вместо това решават да си поръчат готова храна или да хапнат бърз сандвич. За да намалите стреса, опитайте се да тренирате, дори ако сте вкъщи. Това ще ви помогне да изгорите повече калории и ще поддържа психиката ви здрава.

6. Седите по цял ден

Ако седите по цял ден, не изразходвате толкова енергия, колкото ако се движите напред-назад. Има разлика между това да водиш заседнал начин на живот и да не си физически активен. Например, ако седите по цял ден заради работата си, но отделяте препоръчителните 150 минути на седмица за физическа активност, то вие се смятате за човек със заседнал начин на живот.

home office,

Снимка: Pixabay

Според изследване, затлъстелите хора са по-склонни да седят 2 часа и половина на ден повече от хората с наднормено тегло. Проучването предлага да се отделят допълнително 2 часа и половина на ден, освен тези задължителни 150 минути на седмица, които да се употребят за ходене. По този начин може да се помогне на тялото в борбата със затлъстяването. Упражненията може да включват ходене по работни срещи или гледане на телевизия в изправено положение.

7. Достигнали сте плато

Ако загубата на тегло ви е спряла без видима причина, вие сте попаднали в плато. С отслабването метаболизмът ви започва да се забавя, така че изгаряте по-малко калории от първоначално.

Проучване от 2014 година установява, че ако не спазвате стриктно хранителния режим, това води до по-бързо достигане до плато. „Това, което се случва, е все по-трудното поддържане на този нискокалориен прием“, казва Дейл Шолер пред Insider. Най-често хората стигат до плато след около шест до 12 месеца след започване на диетата. Чао съветва да се самонаблюдаваме и да променяме приема на храна и физическата активност според резултатите, които постигаме през периода на отслабване.

За да преминете през платото, може да се наложи да увеличите тренировките. Все пак не се изхвърляйте и слушайте тялото си. Няма да имате желаните резултати, ако се контузите и нямате възможност да тренирате в следващите няколко седмици. Затова внимателно с упражненията и с малки стъпки към успеха.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари