IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да изхвърлите излишната вода от тялото?

11 август 2021 12 30

Ето няколко съвета от специалист

IStockphoto

Опитвате се да следите теглото си и редовно се качвате на кантара. И виждате познат сценарий - стрелката се катери нагоре, а вие не си спомняте да сте прекалили с храната последните дни. Да, разликата е кило-две, но когато се качват в рамките на 1-2 дни и то без видима причина, може наистина да ви докарат до истерия.

Ако се чудите какво се случва, то трябва да знаете, че задържате вода. Това е често срещан проблем, нищо, че е лято и всеки се поти по-обилно в горещините.

„Образуването на мазнини отнема повече време, така че няма как да сте натежали от тях за толкова кратък период“, категорична е д-р Силвия Тара, автор на „Тайният живот на мазнините“.

Освен рова гликогенът, който е складирана форма на глюкозата, която телата ни ползват за енергия, се задържа много повече вода, отколкото мазнини в него, заради биохимичния си състав, обяснява експертът. Съхраняван в черния дроб и мускулните клетки, гликогенът се хидратира с три до четири части вода. Така че, когато отслабвате бързо, изчерпвате онези запаси от гликоген, които казват на черния дроб и мускулите да задържат възможно най-много глюкоза (и придружаващата я вода), която приемате, когато ядете. Ако стъпите на кантара по време на този процес, най-вероятно стрелката ще показва по-висока цифра.

Има няколко трика, които ще ви помогнат да се спасите от задържане на вода:

Тренирайте редовно

Интензивни тренировки може да доведат до задържане на вода, заради подуването на мускулите в процеса на възстановяване, обяснява д-р Тара. Но в дългосрочен план упражненията стимулират притока на кръв и помагат за премахване на натрупването на лимфна течност в крайниците. Така че, макар че може да забележите малко подуване през деня след натоварваща HIIT тренировка, малко след това то минава.

вода с

IStock

Пийте повече вода

Звучи малко парадоксално, но е факт! Пиенето на повече вода повишава метаболизма и съответно процесите по изхвърляне на излишните елементи в тялото. Тара разкрива, че при прием на 2 литра вода на ден, горите с до 95 калории повече.

здравословно хранене,

IStock

Намалете солта

Солта доказано води до задържане на вода, така че ако искате да не се сблъсквате с този проблем, просто я ограничете максимално. И не мислете само за солта в солницата! Четете етикетите на храните и избягвайте тези, които съдържат много сол.

Избягвайте простите въглехидрати

Намаляването на простите преработени въглехидрати (като бял хляб и тестени изделия), които обикновено включват излишна сол, за сметка на богатите на фибри зеленчуци и плодове, е друг начин бързо да изкарате излишната вода, казва д-р Тара. Започнете с намаляване на 100 грама прости въглехидрати на ден от вашата диета и бавно увеличавайте количеството, докато започнете да виждате резултати, препоръчва тя.

Пийте магнезий

Жените често копнеят за мазнини и въглехидрати през втората половина на менструалния цикъл, когато нивата на естроген намаляват и прогестеронът достига пика си, казва д-р Тара. За да се ограничи теглото на водата, което обикновено се съчетава с това, тя препоръчва приемането на ежедневна добавка от магнезиев оксид (200 mg), която изследванията показват, че може да помогне за облекчаване на задържането на течности.

Коренът от глухарче, черното кафе и чаят също са естествени диуретици, които могат да се използват в комбинация с прием на повече вода през деня.

вода, тренировка,

IStock

Независимо какво опитвате, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да добавите каквито и да било добавки към съществуващия ви режим.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

... ( преди 2 години )
abe debelo sum ,,,dosta. kakvoto i da pravia , na tazi vuzrst trudno 6te se polu4i.vupreki glada , pak ne pomrudvam na kilogrami.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар