IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 рискови фактора за образуване на камъни в бъбреците

28 февруари 2021 10 30

Вижте какво може да ви изложи на риск

Istock

Камъните в бъбреците са твърди отлагания, образувани поради излишък на минерали и соли вътре в бъбреците. Те обикновено се състоят от калций и могат да се получат поради липса на прием на течности, повишена консумация на натрий, фамилна анамнеза и др. Бъбреците са разположени от всяка страна на гръбначния стълб под гръдния кош. Ако камъните попаднат в уретера, това може да доведе до подуване на бъбреците, което пък води до болка и дискомфорт.

Вижте и кои са 7-те най-рискови фактора за развитие на камъни в бъбреците:

1. Недостатъчен прием на течности

Най-честият рисков фактор за образуване на камъни в бъбреците е недостатъчният като количество прием на течности. Недостатъчният прием на вода може да направи урината твърде концентрирана и да увеличи риска от кристализация и концентрация на калций.

2. Наличие на оксалат в диетата

Храни като броколи, шоколад, ядки и спанак са богати на оксалати. Прекомерната консумация на такива храни може да доведе до образуването на калциево-оксалатни камъни в урината.

3. Семейна история

Ако имате родител или близък роднина, който е страдал от камъни в бъбреците, то вие също сте изложени на по-голям риск.

4. Калциеви добавки

Редовният и балансиран прием на калций е полезен за здравословното развитие на костите. Но ако дълго време приемате калций като добавка, то това може да ви направи по-склонни към образуване на камъни в бъбреците.

5. Диабет и затлъстяване

Ако сте със затлъстяване или имате диабет тип 2 или и двете, тогава може да сте по-склонни към образуване на камъни в бъбреците, тъй като тези медицински състояния могат да променят състава на урината ви.

6. Висока консумация на натрий

Менюто с честа и по-обилна консумация на сол може да ви изложи на по-голям риск от развитие на камъни в бъбреците, тъй като солта има високо съдържание на натрий. Това високо съдържание на натрий увеличава концентрацията на калций в урината.

7. Консумация на животински протеин

Червеното месо произвежда киселина в бъбреците, която води до увеличаване на количеството калций в бъбреците, което пък води до образуване на камъни. Животинският протеин също причинява кисела урина, която може да доведе до камъни в пикочната киселина.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари