IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 естествени начина да повишите енергията си

11 март 2021 18 00

Забравете за кафето и изпробвайте някой от тези варианти

Снимка: Pexels

Вече година живеем с пандемията от коронавирус и честно казано усещаме страшна умора. Между безмилостните новини всеки ден, бдителността, която трябва да проявяваме всеки път, когато сме навън и еднообразието, изминалата година беше огромен енергиен вампир. Тук говорим за хората, които имат златната възможност да работят от вкъщи. Тези, които са на първа линия и всеки ден се борят за живота на другите, усещат пандемията още по-силно.

Все пак не е нужно да мислите за всеки ден като за нещо лошо. Има неща, които може да направите, за да повишите енергията и да си създадете щастие. И тези варианти са безопасни и естествени, което означава, че ще избегнете липсата на сън, която идва със следобедния кофеин или захарта от кафето и енергийната напитка.

Опитайте един от тези съвети, които могат да ви осигурят мотивация да се справите с пандемията, която изглежда ще бъде тук още дълго.

1. Движете тялото

Д-р Кейси Кели, която е медицински директор, казва, че хората не са предназначени за заседнал начин на живот. „Ние трябва да се движим и да се разхождаме“, споделя тя пред People. За съжаление, голяма част от нас работят пред компютър и денят им се състои от разходки само до кухнята и обратно.

Затова д-р Кели казва, че е много важно да станем и да се движим, да се снабдим с повече кислород. Това упражнение ще помогне да се създадат повече митохондрии, които са малки енергийни фабрики във всеки от нас. Освен това, движението ще подсили и имунната ни система. Кели препоръчва 30 минути на ден, като се редуват аеробни упражнения като ходене на бягаща пътечка или каране на велоергометър. Към това може да включите леко вдигане на тежести, което е от ключово значение за подобряването на съня.

бягаща пътечка

Снимка: Pexels

Разделянето на вашата тренировка на множество сесии през целия ден може да бъде чудесен начин да постигнете устойчива енергия. Задайте си таймер за напомняне, за да станете от стола по средата на работния ден, за да се разходите навън.

2. График за сън

Д-р Илейн Рухой казва, че трябва да се стремим към 7-8 часа сън всяка нощ. Според нея, твърде многото или твърде малкото сън може да причини умора, тъй като и двете променят невроендокринната физиология.

сън Pixabay

Снимка: Pixabay

Рухой препоръчва да се следва последователен график за сън/събуждане. „Нашите мозъци са циркадни органи и работят най-добре при заспиване и събуждане по едно и също време“, казва тя пред People. За да помогнете за по-нататъшното си изравняване на циркадния ритъм, излезте на открито през деня, за да получите малко слънчева светлина.

3. Облечете се

Меган Мърфи казва, че обличането в хубави дрехи е добър начин да повишите енергията си. „Наричам го допаминова инжекция – фактът, че дрехите могат да променят настроението ви“, споделя тя пред People. Ако не сте готови да смените клина, когато отивате до магазина, Мърфи съветва да сложите аксесоар, който ще подобри настроението ви. Запомнете, че дрехите не трябва винаги да са черни, така че в следващата ви покупка задължително сложете нещо цветно.

4. Пийте вода

До 60% от тялото ни е съставено от вода, така че лишаването от нея е сигурен начин за спадане на енергията. „Помислете за цвете, което не получава достатъчно вода. То увяхва и умира. С нашите клетки по същество може да се случи същото“, казва Кели.

вода, пиене

Снимка: iStock

Първото нещо, което трябва да направите сутрин, е да изпиете една чаша вода. Действието трябва да се извърши още преди да сте закусили или направили кафето.

5. Атакувайте стреса

„Стресът се появява, когато нивата на кортизол се повишат“, обяснява Кели. Според нея, това ще отслаби клетките, имунната система и ще изчерпи цялата ви енергия. Експертът казва, че всички сме доста стресирани в момента, така че е важно да се набележат няколко начина, които могат да помогнат в тази ситуация. Намерете малко време за себе си и се отдайте на забавно хоби, за да се отърсите от работата и реалността.

6. Намерете причина за празнуване

Когато животът изглежда доста скучен и еднообразен, намирането на причина за празнуване, независимо колко малка е тя, може да ви направи щастливи. Мърфи казва, че трябва да отбелязваме всеки момент, независимо дали е Национален ден на виното или е рожден ден на кучето ви. „Това е шанс да изпитате радост и да заредите батериите“, допълва тя.

7. Намалете захарта

Захарта ще ви даде моментален прилив на енергия, но няма да ви подхрани дългосрочно. Вместо да си вземете поничка за закуска, дайте приоритет на приема на повече протеини, здравословни мазнини, плодове и зеленчуци. Според Кели, енергията от тези продукти ще ви поддържа през целия ден.

8. Бъдете социални

Хората са комуникативни същества, а тази привилегия ни е отнета в момента. Въпреки че срещането с други хора не е напълно забранено, то не се препоръчват големи събирания и пътувания. Това ни кара да се чувстваме ограбени от едно естествено презареждане, което получаваме, когато разговаряме очи в очи с близки и приятели.

приятелки, на

Снимка: iStock

Кели отбелязва, че трябва да намерите човек, с когото да разговаряте и да споделяте нещата от деня си. Това може наистина да повдигне духа ви и да ви даде енергиен тласък. Затова вдигнете телефона и се свържете с приятел. „Ще се почувствате по-добре, по-оптимистично настроени и по-духовити“, уверява Кели. Тя заявява, че хората не са създадени да бъдат сами.

9. Дишайте дълбоко

Неочакван източник на енергия за нашите тела е самият кислород. Въпреки че го получаваме постоянно, ние може да не се възползваме максимално от този ресурс. Според Кели, повечето от нас дишат много плитко и това пречи на прилива на енергия. Тя препоръчва да вдишваме дълбоко, за да може кислородът да навлезе в основата на белите дробове.

По този начин, отделянето на време за дълбоко дишане може да промени настроението ви. Дори само спирането и поемането на няколко наистина дълбоки вдишвания може да помогне на тъканите да получат допълнителен кислород и да се образува повече енергия.

10. Почистете

Чувствали ли сте се стресирани, когато леглото ви не е оправено или пък не сте сгънали прането? Е, не сте сами. Претрупването на стаята е свързано с това и е сигурен начин да изпие енергията ви. Според Мърфи, когато виждаме хаос в дома си, това ни кара да се чувстваме безсилни и уморени.

Нещо толкова просто като организирането на чекмеджето или подреждането на детската стая може да повиши настроението ви, защото сте предприели положителна стъпка за действие. Мърфи допълва, че когато изчистите бъркотията, вие изчиствате и ума си, което ви зарежда.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари