IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е кокосова захар и полезна ли е тя?

8 август 2021 13 30

Алтернатива на бялата захар с много ползи за тялото

Снимка: Eiliv Aceron from Pexels

Хората по целия свят все по-често преминават към по-здравословни варианти на захарта, след като научат, че тя добавя води до увеличаване на теглото. Освен това в дълготраен план тя може да доведе и до чернодробни заболявания, сърдечни проблеми и диабет.

Една такава алтернатива на захарта, която е доста популярна в наши дни, е кокосовата захар. Но дали всъщност е по-здравословен вариант от бялата  захар или просто поредната заблуда? Прочетете и преценете сами

Как се прави?

Този вариант на захар е направен от сок от кокосова палма на кокосовото палмово дърво. Извлича се, като се направи разрез върху цветето на кокосовата палма и се събира течността в контейнери. След това тази течност се нагрява, докато по-голямата част от водата се изпари. Крайният резултат представлява захар в кафяв цвят, която прилича на сурова захар. Размерът на частиците на кокосовата захар е много малък.

Кокосова захар VS обикновена захар

Гликемичният индекс (GI) измерва въздействието на богатите на въглехидрати храни върху нивата на кръвната захар в човешкия организъм. Препоръчително за хората с диабет е да консумират храни с много нисък ГИ. Докато обикновената захар има гликемичен индекс 60-65, кокосовата захар има само 35.

По отношение на съдържанието на захар, кокосовата захар съдържа 70-75 процента захароза и 10-20 процента фруктоза, което е по-малко в сравнение с бялата захар. Фруктозата не се разгражда лесно от организма и за нула време се превръща в мазнини.

Ползи от кокосовата захар

Освен с нисък гликемичен индекс, кокосовата захар се отличава и със съдържание на инсулин, който помага за забавяне на усвояването на глюкозата. Може да бъде полезно за хора с преддиабет, но не повече от 1-2 чаени лъжички на ден.

Що се отнася до хранителните вещества, кокосовата захар ви осигурява добра доза антиоксиданти, желязо, калций и калий, които са хранителни вещества, намиращи се и в обикновения кокос.

Основна полза от кокосовата захар е, че тя не минава през изкуствените процеси, през които преминава бялата захар. Кокосовата захар е напълно естествен продукт и не се получава при какъвто и да е процес на рафиниране.

Кокосовата захар също поддържа баланса на електролити в тялото, тъй като съдържа калий, магнезий и натрий. Кокосовата захар съдържа 400 пъти повече калий от бялата захар, което помага за регулиране на съдържанието на вода в тялото ви.

Да преминете ли към кокосова захар или не

Кокосовата захар е доста подобна на обикновената захар по отношение на вкуса и калориите. Можете да опитате този вариант, ако вече изпробвате различни варианти на захар и планирате да премахнете бялата захар от режима си веднъж завинаги. Кокосовата захар така или иначе осигурява някои допълнителни хранителни вещества, освен че има нисък гликемичен индекс.

За хората, които вече са се отказали от захарта и са намерили здравословни заместители не е нужно да прибягват към кокосовата захар като опция.

Хората, на които им е трудно да се откажат от бяла захар, могат постепенно да преминат към кокосова захар, след това кафява захар и след това да изберат някои други по-здравословни алтернативи.

КоментариКоментари