IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пролетно почистване: Нужен ли ни е пречиствател на въздуха у дома?

13 април 2021 12 30

Със сезонните алергии и пандемията е добре да се замислите над въпроса

Снимка: iStock

Напоследък се чувстваме като Моника Гелър в онзи епизод от „Приятели“, в който използваме по-малка прахосмукачка, за да почистим по-голямата. С настъпването на сезонните алергии и продължаващата пандемия, пролетното почистване става задължителна задача от тазгодишния ни план. Вече сме професионалисти в дезинфекцирането на ръцете и дрехите си, но рядко мислим за въздуха в стаята ни.

Но тъй като пандемията все още е тук и дърветата започват да цъфтят, е време да обърнем внимание на това, което дишаме докато сме у дома. Повечето от нас продължават да са хоум офис и да прекарват голяма част от времето си само в една стая, която рядко или недостатъчно се проветрява.

Според експерти, през последната година голяма част от световното население е прекарала 90% от времето си на закрито. Често замърсителите в тези пространства са два до пет пъти по-високи от тези на открито заради плесен, малкото „чист“ въздух, навлизащ през прозореца, който обаче често носи със себе си прах отвън, както и все по-честата употреба на мощни почистващи препарати, които са с тежък аромат.

почистване на

Снимка: Pexels

Според д-р Джон Балмес, продължителното работене от вкъщи увеличава излагането на тези замърсители и влошава качеството на въздуха в стаята. Сега, повече от всякога, хората са изложени на и създават нови алергени и алергични частици, получаващи се от готвене, пушене и дори паленето на ароматни свещи.

„Качеството на въздуха, който дишаме, е свързано със здравето на цялото ни тяло“, казва д-р Шрути Махалингая пред InStyle. Това включва здравето на сърцето и белите дробове, но също така и мозъчната функция и дори репродуктивното здраве. Въпреки че по темата има само ограничени изследвания, лошото качество на въздуха е предполагаем рисков фактор за нередовна менструация, безплодие и преждевременно раждане. Освен това експертите смятат, че може да се увеличи рискът от респираторни сърдечни заболявания и дори рак.

Какви са симптомите от лошия въздух?

След като отворите прозорците си за проветрение, усещате ли сърбеж или сълзене в очите? Посягате ли към кърпичките, когато си играете с кучето? Или пък откривате обриви по кожата си, след като сте почистили кухнята? Всичко това са симптоми, за които трябва да внимавате, когато искате да определите дали имате алергия към нещо.

Според д-р Махалингая, запушването на синусите, появата на хрипове, умора, главоболие, замаяност и аномалии в усещането за вкус и мирис също могат да бъдат сигнал, че въздухът у дома не е на нужното ниво. Разбира се, някои от тези показатели са си признаци на коронавирус, затова е много важно да следите внимателно състоянието си и да се свържете с лекар.

чай, грип,

Снимка: Pixabay

Ако сте човек, който страда от сезонни алергии или астма, знайте, че тези симптоми може да се засилят от лошото качество на въздуха в стаята.

Как да пречистим въздуха у дома?

Добрата новина е, че има много начини да пречистите въздуха у дома. За начало д-р Махалингая препоръчва да поддържате стаята си подредена и редовно да я почиствате с прахосмукачка, избърсване на повърхностите с парцал и почистващ препарат. Имайте предвид, че замърсителите във въздуха могат да полепнат по мебелите и чаршафите ви, така че е задължително да почиствате и тях редовно.

Проучете въздушния поток в дома си

Важно е да знаете как и накъде върви въздухът в дома ви, като поддържате актуална информация за вашите отоплителни и климатични системи. Д-р Джон Балмес предлага да се уверите, че в банята и кухнята ви има достатъчно проветрение чрез отварянето на прозорци или използването на устройство, което да пречиства въздуха.

Почистващи и перилни препарати

Важно е да прегледате какви почистващи и перилни препарати използвате у дома и да изхвърлите такива с остри миризми и добавки. Заложете на по-силен продукт, когато трябва да дезинфекцирате определено място като дръжка на врата или дистанционното на телевизора. Внимавайте къде точно използвате почистващ препарат с химикали, към който може да се окажете чувствителни.

Добавете растения

За тези, които обичат природата, добавянето на цветя в дома е чудесна възможност за пречистване на въздуха. Имайте предвид обаче, че е добре да направите обстойно проучване преди да закупите каквото и да е било растение. Д-р Махалингая предупреждава, че цвете с лошо качество или такова, закупено от замърсен източник, може да внесе допълнителни вредители в дома ви.

цвете, котка

Снимка: Pixabay

Според НАСА, има хиляди стайни растения като алое вера, драцена или английски бръшлян, които могат ефективно да премахнат химикалите във въздуха. Само имайте предвид, че това може да не е най-бързият или най-ефективен начин за почистване на въздуха. Проучване от 2017 г. на група изследователи установи, че количеството озон, което обикновените стайни растения всъщност премахват, не е толкова значително. Ако обаче изберете правилния вид растение и то е правилно напоявано и му се дават хранителни вещества, то със сигурност може да протегне малка помощна ръка.

Нужен ли ни е пречиствател на въздуха?

Вероятно най-скъпият, но и много ефективен начин за почистване на въздуха си остава пречиствателят.

Тези устройства използват филтри, които улавят замърсителите във вашия дом и правят въздуха по-здравословен за дишане. Работят чрез изтласкването на чистия въздух през вентилатор с филтър, което помага за премахването на мръсни частици с размер до 0,3 микрона.

дифузер за

Снимка: Pixabay

Ако искате да инвестирате в пречиствател за въздуха, първо трябва да се уверите, че той е подходящ за вашата стая. Повечето такива устройства имат в описанието си нормата на почистване на въздуха и за какъв тип помещение се препоръчва. Според експерти, за да бъдат устройствата ефективни, трябва да ги пускате редовно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари