IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как пиенето на повече вода може да подобри здравето и живота ви?

12 август 2021 16 30

7 неща, които ще се случат с тялото ви, aко повишите консумацията си на вода

Istock

Има едно нещо, което всички същества - големи и малки - имат общо: водата е от съществено значение за оцеляването им. Човешкото тяло не прави изключение. Тялото ни се състои от около 60 % вода, така че водата е жизненоважна за многобройни телесни функции.

Ето кратък списък на това, което водата прави за нас:

образува слюнка
нормализира телесната температура
превръща храната в минерали, използвани от тялото
доставя кислород по цялото тяло
смазва ставите
измива телесните отпадъци
позволява растежа и поддържането на клетките
овлажнява лигавичните мембрани

 

Накратко, водата подпомага усвояването, циркулацията, храносмилането, транспортирането на хранителни вещества, регулирането на телесната температура и др.

Нека да бъдем малко по -конкретни относно ползите за тялото ни от консумацията на повече H20:


1. По-високи енергийни нива и по-добра функция на мозъка


Едва ли е изненада, че водата влияе пряко върху мозъчната функция. Проучване, публикувано в The Journal of Nutrition, показва, че загубата на течност от едва 1,3 % влошава способността на човек да се концентрира. Нещо повече, това може да доведе до по -лошо настроение и да увеличи броя на главоболията, които някой изпитва.


 

2. Облекчаване на храносмилателните проблеми

 

Водата е от решаващо значение за насищане на червата и омекотяване на храната за храносмилането. Без нея храната не може да бъде ефективно усвоена и изхвърлена от тялото. Питейната вода помага за облекчаване на запек. Водата помага за омекотяване на изпражненията, както и за поддържане и подобряване на чревното здраве.
 

3. Ускорено отслабване

 

Водата увеличава усещането за ситост. В резултат на това ядем по -малко както по време на хранене, така и след него. Освен това водата засилва метаболизма ни, което ни позволява да изгаряме повече калории в покой.

 

4. По-малко главоболия


Дехидратацията е водеща причина за главоболие и мигрена. Пиенето на вода не води до по -малко главоболия за всички. Проучванията обаче показват, че пиенето на големи количества вода може да помогне за съкращаване на обхвата на главоболие. Това също може да намали интензивността на симптомите.
 

5. По-добро настроение

 


Кой не иска да има по -добро настроение? Може би сте се справяли с малко повече нестабилност от обикновено. Пиенето на повече вода може да помогне! В проучване, публикувано в списание Appetite се казва, че хората, които консумрат повече вода се радват и на по-добро настроение.
По -конкретно рискът от объркване, депресия и психическо напрежение спада с увеличаването на приема на вода!
 

6. По-добри физически характеристики

 

Проучванията показват, че само два процента загуба на водно съдържание в организма може да причини физическо увреждане. Например, помислете, че спортистите могат да загубят между 6-10% от нивото на водата чрез пот.
Повишената консумация на вода води до по-добър контрол на температурата, по-висока мотивация, по-малко умора и повече физическа и психическа жизненост. Това е особено важно по време на периоди на физическо натоварване.
 

7. По-здрави бъбреци


Както вероятно знаете, водата е основният компонент на урината. Също така е от решаващо значение за здравето и функционирането на бъбречната система, която „произвежда, съхранява и елиминира урината“. Водата също помага за детоксикация на бъбреците и подобряване на тяхната функция. Пиенето на повече вода също така може да помогне за предотвратяване на образуването на камъни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари