IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влизане във форма: Седем съвета за здравословно хранене от треньора на Хилари Дъф

8 октомври 2022 15 00

По-малкото движение през есента и зимата трябва да бъде компенсирано с правилна диета

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Годината е 2002. Току-що си се прибрал от училище, правиш си голяма купа с пуканки, пускаш телевизора и виждаш Лизи Макгуайър на екран. Животът е прекрасен.

20 години по-късно Хилари Дъф все още е същата икона. Може би вече не търсим от нея съвети за гаджета или как изкусно да приложим 18 пеперудени шноли към косата си, но можем да я следваме за много други вдъхновения – майчинство, шикозна мода и здравословен начин на живот. Нека бъдем честни, актрисата изглежда по-добре сега, отколкото като тийнейджърка.

Ключова роля за перфектната ѝ форма играе Ерик Йънг – известен специалист по хранене, за когото Дъф казва, че я поддържа здрава, докато все още в диетата ѝ са включени хляб, шоколад и вино. Всъщност Йънг е доста популярен в Холивуд заради своите прекрасни съвети, които не изключват любимите ни храни като сладко, паста и дори алкохол. Той обаче има седем трика, с които знаменитостите постигат желаната форма, ако ги следват стриктно.

За наше щастие, Йънг споделя тези тайни, които са толкова лесни, че всеки от нас може да ги следва, дори и да не живее в Монтесито.

Седем съвета за здравословно хранене от треньора на Хилари Дъф

1. Храненето трябва да е гъвкаво

Йънг е наричан „гъвкавият треньор по хранене“ с основателна причина. Въпреки че е фен на правилото 80/20, където 80% от храните, които приемате са здравословни, а другите 20 са каквито пожелаете, той знае, че има място за всички продукти дори и в най-строгата диета.

„С гъвкав диетичен подход може да се насладите на храни, които смятате, че обикновено не бихте могли да ядете, когато се опитвате да правите промени в тялото си“, обяснява той. Подходът му включва да даде на клиентите си точни проценти на макронутриенти и цели за калории въз основа на техния телесен състав, текущата диета и здравните цели. Това означава, че има място за коригиране на тези макропроценти и калорични цели въз основа на ястията, които обичате.

Както казва Йънг, важно е да следите вашите макроси, за да се насладите на живота и в същото време да имате желаната от вас фигура.

2. Знанието е сила

Не може да започнете с диета и още на първия ден да очаквате резултати. От решаващо значение е да знаете какво ядете в момента, да си установите правилни навици за хранене и да имате уважение към храната, която приготвяте. Опитайте се да следите какво ядете в продължение на няколко дни. Направете списък с вашите ястия и междинни закуски, като дори може да си направите снимки с телефона. Постепенно ще започнете да виждате модели на хранене и да разберете точно какво ядете.

Идеята тук е не да се съдим, а да проявим любопитство. Самосъзнанието е ключът към здравето във всяка област, така че да разберете къде се намирате и какво ядете е от решаващо значение, за да знаете следващите си стъпки.

3. Приготвяне на ястията

За съжаление на всички, които мразят да готвят, приготвянето е предварителна подготовка и е от ключово значение за здравословната диета. Повечето от нас нямат много време през седмицата, за да стоят пред печката, така че е почти невъзможно да готвим по три хранения всеки ден. Определено ще се подготвите за успешна седмица, ако си направите заготовки през свободното време.

Йънг препоръчва да поддържате менюто си просто, като приготвите въглехидрати, протеини и малко зеленчуци. Той обича да готви ориз или картофи и винаги има подръка тортили за лесни ястия и здравословни въглехидрати. Що се отнася до протеина, печеното пиле е най-лесно, но смляното пуешко месо се запазва най-дълго. Ако не ядете месо, опитайте да изпечете тофу или да измиете нахут предварително. Зеленчуците може да ги изпечете в началото на седмицата или да ги сготвите на пара през деня.

4. Междинно хранене с приятели

Междинните хранения не само имат място в здравословната диета, но също така са от решаващо значение за поддържането ѝ. Представете си следния сценарий – имали сте питателна закуска, вкусен здравословен обяд и сте напълно готови за прекрасна, пълна със зеленчуци вечеря. Но изведнъж гладът се обажда около 16:00 и докато стигнете до ресторанта или вкъщи, вече искате да изядете цяла пица.

Няма нищо лошо в яденето на пица или паста, но ако после ще съжалявате, не си го причинявайте. По-добре хапнете нещо здравословно към 16:00, за да заситите глада. Най-добрите храни в този час са ядки, плодове, хумус, кисело мляко, извара, сирене и протеинови барчета.

5. Хранене навън – планиране предварително

Когато говорим за ресторанти, можете да ядете навън и пак да спазвате здравословна диета. Всъщност, ако някой ви каже, че за страхотна фигура трябва да си готвите само у дома, не го слушайте. Тъй като много от клиентите на Йънг са знаменитости, той е свикнал да изработва диета, която да пасва на честите им излизания по ресторанти.

Тайната? Предварително планиране. „Клиентите, които са в движение или често се хранят навън, трябва да планират предварително целия си ден“, обяснява той. Допълва, че зеленчуци, месо и протеини се сервират във всеки ресторант. Ако клиент иска да закуси с вкусни палачинки, тогава трябва да хапне по-малко въглехидрати през останалата част от деня. Всичко опира до баланса.

С други думи, потърсете предварително менюто на ресторанта, в който ще ходите, за да имате план какво ще хапвате. Йънг обяснява, че въглехидратите и мазнините не са враг на здравословните цели, защото са важни хранителни вещества, от които тялото има нужда. Вместо това той препоръчва да се върви към върха с баланс, в който са включени всички макронутриенти през целия ден.

6. Режимът не трябва да е ограничителен

Ако имате усещането, че не сте на диета, значи правите правилните неща. Важно е да включвате любимите си храни, с които да се засищате и да си носите удоволствие, като в същото време поддържате здравословна фигура. Всичко, което е ограничително или с „бързи резултати“ в крайна сметка е или лъжливо, или опасно за здравето.

Ограничението е неустойчиво по природа, така че в най-добрия случай няма да постигнете целите си, а в най-лошия ще си навредите сериозно. Здравословното хранене не означава само ядене на определени храни, а всъщност просто означава да сте наясно, че получавате правилните хранителни вещества за тялото си, като същевременно се наслаждавате на храните, които обичате. Не само че има място за вашите глезотии в диетата ви, но тя не би била здравословна, ако те липсват.

7. Нагласата е всичко

Много е важно да зададете очаквания и да имате правилното мислене, когато започнете пътя си към здравословния начин на живот. Фокусирайте се върху по-голямата картинка и не се сравнявайте с други хора. Има много лъжливи изображения в социалните мрежи, които могат да подкопаят самочувствието ви, ако се оставите да ви водят.

С други думи, яжте здравословно заради вас, а не заради другите. Променете диетата си, защото искате да се чувствате най-добре в тялото си и да го поддържате в оптимално здраве, с повече енергия и балансирано. Освен това не се обезсърчавайте, ако не постигнете незабавно целите си или ако ви е трудно да се придържате към план за здравословно хранене. Запомнете, че здравословната диета трябва да бъде гъвкава и да отговаря на вашите желания и нужди.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари