IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във форма през 2023: Промените, които да направите

13 февруари 2023 10 30

Какви стъпки да следвате в тренировките си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Празниците отдавна официално приключиха, остатъците от храна най-накрая са изядени, което означава, че е време да помислим за влизане отново в релси. Не говоря за строга диета, ограничения или глад, а за здравословен режим на живот, който включва всички необходими групи храни, достатъчно сън и разбира се, редовна физическа активност. Независимо дали ходите в залата 3-5 пъти седмично или се разхождате на понякога слънчевото време навън, важното е да се движите възможно най-много.

Колкото и да се радвахме на по-високите температури тази зима, ето че паднаха и под нулата, и тогава мотивацията ни за излизане все пак намаля. Това ще ни лиши и от полезното ходене в парка или в залата, което сериозно може да се отрази не само на физическото, но и на психическото ни здраве. Затова е важно да създадем режим, който можем да модифицираме и адаптираме към всякакви метеорологични условия, за да поддържаме желаната от нас форма на тялото и духа.

Промените, които трябва да направите през 2023 година

1. По-кратки и по-бързи тренировки

Кажете сбогом на дългите тренировки, продължаващи повече от час. 2023 година идва с правилото да имате време за всичко, да не се лишавате от социалните контакти и все пак да помислите за тялото си. Това означава да вмъкнете по-кратки и по-бързи тренировки в ежедневието си, които могат да бъдат направени по време на обедната почивка, дори и да работите вкъщи.

ходене пеша,

Снимка: Pixabay

15-минутна разходка или 30 минути интензивна тренировка е всичко, от което се нуждаете, за да останете във форма. Опитайте се да ангажирате тялото по-малко, но с по-голямо натоварване, за да постигнете желаните резултати. Хубавото е, че в интернет може да намерите подобни кратки тренировки и да ги изпълните у дома. Запомнете, че малките крачки и последователността водят до крайния успех.

2. Не пренебрегвайте дигиталния фитнес

През последните няколко години се научихме да се разделим с фитнес залата и да тренираме у дома. Но въпреки че много от нас вече се върнаха към любимите си групови занимания или тренировки с личен треньор, дигиталният фитнес няма да изчезне. Вече имаме на разположение множество приложения или онлайн платформи, които ни предоставят възможността да тренираме от вкъщи или дори по време на ваканция и работно пътуване.

онлайн фитнес

Снимка: iStock

С дигиталния фитнес имате гъвкавостта да тренирате навсякъде в избрано от вас време. Този метод е особено полезен за хората, които нямат възможност да напуснат дома си, защото се грижат за малки деца или болни роднини. Също така, ако се притеснявате от другите хора във фитнеса, онлайн тренировките с професионален треньор са добро решение и за вас. Част от приложенията или платформите вече предлагат и групови класове, които ви карат да се чувствате като част от общност, но в същото време сте защитени от стените на дома ви.

3. Фокусирайте се върху мускулите на таза

Вече сте наясно, че трябва да тренирате мускулите на корема и седалището, но какво ще кажете за тези на таза? През 2023 година се прогнозира, че тази област ще стане много по-голям приоритет и има защо. Подобно на други мускулни групи в тялото, тези на таза могат да бъдат укрепени и удължени, като фокусирането върху тях помага по време на бременността и по-лесното възстановяване след раждане.

тренировъчна топка,

Снимка: iStock

Ако бременността не попада в плановете ви, все пак трябва да тренирате тазовите мускули. Те са свързани с абсолютно всичко – от по-добра визия на корема до изпитване на по-голямо удоволствие в леглото.

4. По-малко оборудване

Добрата новина за онези от нас, които мразят да ходят на фитнес или живеят в по-малки апартаменти – обемистото оборудване и дори тежестите стават все по-малко важни. С други думи, фитнесът става много по-достъпен през 2023 година.

фитнес, тренировки,

Снимка: iStock

Въпреки че вдигането на тежести има невероятни предимства, а фитнес уредите са чудесен начин да предизвикате себе си, не се нуждаете от тях, за да постигнете целите си. Телесното тегло е достатъчно добра опция. И ако все пак искате да вземете нещо със себе си, когато пътувате, сложете в куфара едно леко въже за скачане или съпротивителна лента. Те вършат чудеса за формиране на тялото.

Кога е по-добре да тренирате – сутрин или вечер?

5 случая, в които мускулната треска подсказва друг проблем

5. Бъдете последователни, но внимавайте

Претоварването е една от най-често срещаните грешки в началото на всяка година. Тъй като всеки от нас се е отпуснал малко повече, се смята, че редовните и изтощителни тренировки ще направят чудеса само за няколко дни. Голяма грешка. Всъщност претоварването може да има обратен ефект, да доведе до контузии и да ви лиши от физическа активност за доста дълъг период от време.

тренировка вкъщи

Снимка: iStock

Дайте приоритет на тренировките, които можете да издържите и да повторите след ден-два почивка. Дори това да означава кратки разходки или бягане за 20 минути в парка. Слушайте тялото си, не го натоварвайте излишно и правете тренировки, които ви харесват. Ако усещате, че имате нужда от почивка, направете я. Нищо няма да се случи, ако един или два дни не посетите фитнеса.

6. Забавлявайте се

Последно, но може би първо по важност, е да се забавлявате тази година. Сложихме край на дните, в които отиваме с нежелание на тренировка и имаме чувството, че всеки момент ще се разплачем, когато не постигнем желаната цел. Не се тормозете, не се критикувайте и не позволявайте на другите да ви демотивират. Ходете с усмивка на тренировка, наслаждавайте се на процеса и бъдете търпеливи към резултатите. Нищо не се случва за една нощ или дори един месец. Постепенно ще достигнете своя връх.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари