IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влез във форма – съветите на звезден треньор

12 март 2023 10 30

Какво да направите преди настъпването на ваканционния сезон

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Времето навън започва да се затопля, пролетта чука на вратата и това ни кара да си мислим за по-леки дрехи, къси ръкави и свободни рокли. Всичко това го имаме, но единственото, което ни притеснява, е формата на тялото ни. Покрай празниците и повечето време вкъщи заради зимата, не можем да скрием, че сме наддали някой-друг килограм, от който бихме искали да се отървем. Не бихме се отказали и от възможността да стегнем корема, за да покажем мускули тази година на плажа.

Постоянното търсене в интернет за правилна диета и упражнения понякога може да ни изиграе лоша шега. Истината е, че няма универсално решение за постигане на желаните от нас резултати, защото всички ние сме различни. Имаме различни нужди за хранене и движение, различна издръжливост и цялостно здравословно състояние. Всичко това трябва да се вземе предвид, преди да започнете какъвто и да е режим.

Все пак има няколко основни принципа, които всеки диетолог би ви посъветвал да следвате. Те са приоритет и на любимите ви звезди, които всеки ден гледате в социалните мрежи и се чудите как всъщност остават във форма през цялата година. Тайната на някой от тях е в скъпите операции, но други залагат единствено и само на постоянството и упоритостта както в залата, така и в храненето.

Шест съвета за влизане във форма

1. Хидратация

Не искаме да звучим като досадна госпожа в училище, но най-вероятно не пиете достатъчно вода през деня. Всеки един диетолог и фитнес треньор ще ви каже, че поддържането на правилна хидратация е от основно значение за цялостното ви здраве и благополучие. Треньорът на звездите Гунар Питърсън също е на това мнение.

„Хидратацията и възстановяването често са пренебрегвани като ключови играчи във вашата фитнес рутина, особено пиенето на вода. Трябва активно да се хидратирате и да се фокусирате върху приема на течности по време на тренировка и през целия ден“, казва той. Ако усещате физическа и психическа умора, вероятно нивата на хидратация са доста ниски.

електролитна напитка,

Снимка: iStock

Започнете всеки ден с чаша вода, като може да добавите към нея плодове, билки или краставица, за да ви е по-вкусно. Поставете си за цел да пиете определено количество вода на всеки час. Определено не чакайте да изпитате жажда, защото тогава тялото ви вече е на прага на силите си.

2. Всеки ден е ново начало

Пропуснали сте няколко тренировки и смятате, че вече няма смисъл да се връщате във фитнеса, защото сте изгубили форма? Изтрийте тези погрешни схващания от ума си. Всеки ден тялото ви е готово за нови подвизи, независимо какво сте правили преди това. Ако сте имали нужда от почивка, няма нищо лошо в отсъствието от залата. Въпросът е да се завърнете към обичайната си рутина веднага, когато се почувствате готови.

фитнес, тренировки,

Снимка: iStock

Създайте си списък с причините, поради които искате да продължите с тренировките. Не мислете само за красотата на тялото, а и за цялостното си здраве, което подобрявате с активността. Не е необходимо да ходите всеки ден във фитнеса – сега, когато времето навън е по-топло и денят е по-дълъг, разходките с приятели са чудесен начин да се раздвижите.

3. Фокусирайте се върху основата

Когато започвате отначало с каквото и да е – нова работа, връзка или тренировъчна програма – изкушаващо е да достигнете върха възможно най-бързо. Но ако не правите малки и постепенни крачки, рискувате да прегреете и да изчерпате силите си преди дори най-малкия успех. Не е нужно да се претоварвате всеки път, за да имате резултати. Мускулната треска не е знак за добра тренировка.

тренировъчна топка,

Снимка: iStock

Когато става въпрос за постигане на успех във фитнеса, трябва да намерите принципа, който най-добре работи за вашето тяло и го предизвиква. Не забравяйте да се придържате към основните принципи като мотивация, движение и последователност, за да стигнете до върха.

4. Не пренебрегвайте успехите си

Човекът, за съжаление, е свикнал постоянно да се сравнява с другите. Гледаме много често настрани, вместо да задържим фокуса си пред нас и да преследваме личната си цел. Тренировките не правят изключение. Независимо дали тренирате сами във фитнеса, част сте от групови упражнения, или сте с приятел на бягащата пътечка, вие постоянно се сравнявате с успеха и прогреса на другите. В това време пренебрегвате своите постижения и насилвате тялото да продължава да се изтощава, което води до контузии.

кантар, диета,

Снимка: iStock

Не си позволявайте да попадате в този кръговрат и се поздравете за успеха, който сте постигнали дотук. Отбелязвайте дори най-малките победи, защото именно те ще ви доведат до върха. Фокусирайте се върху това, което вие сте направили днес и продължавайте да се мотивирате за следващия ден.

Проследявайте напредъка си с помощта на тренировъчен дневник или приложение и се награждавайте за всяка микроцел, която постигате. Сред наградите може да са здравословни сладки, един чийт дей, почивка от залата или каквото си изберете. Просто се уверете, че самите вие сте си най-големия фен и поддръжник.

Фитнес на открито – как да започнем в 10 стъпки от професионалния фитнес треньор Алекс Асенов

12 правила за здравословна 2023 година

7 здравословни навика, които може би не са чак толкова здравословни

5. Ако нещо не работи, пробвайте ново

Напредъкът към вашата фитнес цел, или която и да е цел, невинаги е линеен – понякога трябва да промените курса, за да я постигнете. Ако не се наслаждавате на дадена фитнес рутина, която правите и не виждате резултати, може би е време да я смените. Това е особено вярно, ако сте правили една и съща тренировка отново и отново, вдигали сте едни и същи тежести, ходили сте на едно и също бягане и умът, и тялото ви вече знаят какво да очакват.

танци у

Снимка: iStock

Това не означава, че трябва напълно да се откажете от текущия си тренировъчен режим. По-скоро Питърсън съветва да се опитате да добавите малки стимули като увеличаване на тежестта, експериментиране с броя повторения, които правите, или увеличаването на наклона на бягащата пътечка. Но ако умът и тялото ви копнеят за нещо различно заедно, запишете се за тип тренировка, която не сте опитвали.

6. Движете се

Едно от най-погрешните схващания за постигане на желаната фигура е, че трябва да тренирате с часове и то с висока интензивност, за да постигнете резултати. Истината е, че всяко едно движение е добре за тялото ви. Дори една разходка за 10-15 минути ще ви помогне да се почувствате по-добре и ще подобри настроението ви.

разходка, ходене

Снимка: iStock

Скорошно проучване установи, че ежедневните кратки процеси на физическа активност през целия ден водят до 50% намаление на смъртността от сърдечносъдови проблеми в сравнение с хората, които изобщо не спортуват. Тоест, малките количества движение могат да означават по-голяма продължителност на живота.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари